Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 150.000 zaposlenih koliko ih u Sloveniji radi u javnim službama morat će zbog ekonomske krize slijedećih godina pristati na manje plaće od onih koje im jamče kolektivni ugovori zaključeni ove godine, poručili su poslije kriznog sastanka s predstavnicima sindikata zaposlenika u javnim službama premijer Borut Pahor i ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs.


'Dogovorili smo se da zbog bitno izmijenjenih prilika počnemo pregovore o promjeni kolektivnog ugovora zaposlenika u javnim službama', izjavio je Pahor.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Vučić predlaže pomicanje policijskog sata: "Kad sve ovo prođe mi sudite, streljajte me, ali dotad čuvam živote" Borut Pahor (Foto: AFP) Pahor o špijunskoj aferi i arbitraži: "Hrvatska će prije ili kasnije morati priznati rezultat arbitraže"

Sindikati su pristali na početak pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora, koji je predviđao povećanje plaća u javnim službama do 2010. godine, uz uvjet da plaća za siječanj bude isplaćena prema tom ugovoru, koji je nakon višegodišnjih priprema dogovoren u vrijeme vlade Janeza Janše koja nije računala na ozbiljne ekonomske probleme i recesiju.

Za usklađivanje plaća javnih službenika u slijedeće dvije godine prema postojećem kolektivnom ugovoru bilo bi potrebno skoro pola milijarde eura, ali je osigurana samo četvrtina tog iznosa i država nema potrebnih sredstava za usklađivanje, pojasnila je Pavlinič Krebs.

Nova vlada Boruta Pahora prošloga je tjedna za više od 200 eura smanjila plaće ministrima kako bi dala pozitivan primjer cijelom javnom sektoru kako se ponašati u kriznim vremenima.