Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je dan nakon odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da iz vlade povuče svoje ministre, da Slovenija nije u političkoj krizi te da on ne vidi nikakva razloga za svoju ostavku.


'Slovenija nije u političkoj krizi, ne vidim nikakva razloga za ostavku, kao predsjednik vlade imam odgovornost za stabilnost države', rekao je Pahor novinarima nakon kriznog sastanka Socijalnih demokrata (SD), stranke koju vodi i koja je okosnica koalicije stranaka lijevog centra.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija U Sloveniji više od tisuću novozaraženih, testirali manje od nas: Liječnik dobio obje doze cjepiva pa se zarazio koronavirusom Granični prijelaz Bregana - Obrežje Susjedi u pandemiji najlakše mogu doći do Hrvatske, vlasti upozorile na kazne za putovanja bez opravdanog razloga

>> Slovenska vlada ostala bez većine

Pahor je prvi put komentirao stanje nastalo nakon jučerašnje odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da iz vlade povuku svoje ministre zbog neslaganja s mirovinskom reformom o kojoj će Slovenci odlučivati na referendumu početkom lipnja.

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec izjavio je u srijedu da njegova stranka u koaliciji nije imala ravnopravan položaj i da se do zadnjeg trenutka nadao kako će Pahor povući u parlamentu već usvojeni novi zakon o mirovinskom osiguranju kojim se životna dob za redovno umirovljenje podiže na 65 godina za muškarce i žene, te da će tako izbjeći rizik referendumskog odlučivanja.

'Ovo nije politička kriza nego kriza koalicije iz koje se možemo izvući. Sada ćemo se koncentrirati na ono najvažnije, a to je referendum', rekao je Pahor.

'Većina stranaka izlaz vidi u izborima'

U vezi s idejama koje zadnjih dana iznose njegovi preostali koalicijski partneri, predsjendica Liberalno-demokratskie stranke (LDS) Katarina Kresal i predsjednik stranke Zares Gregor Golobič da je potrebno razmišljati o svim opcijama, pa i o ostavkama, temeljitoj rekonstrukciji vlade ili prijevremenim izborima, Pahor je rekao da za njegove Socijalne demokrate (SD) kao najveću i najodgovorniju stranku u vladi to ne dolazi u obzir.

O svemu će se razgovarati tek pošto se vidi rezultat referenduma o mirovinskoj reformi, rekao je Pahor.

On očekuje da će, unatoč niskom rejtingu vlade i nepopularnosti 'neizbježne' reforme mirovinskog sustava, slovenski birači na referendumu, koji će se vjerojatno održati u nedjelju 5. lipnja, podržati mirovinsku reformu i vladinu reformnu politiku.

Većina oporbenih strana vidi u raspisivanju izbora izlaz iz 'političke blokade' nastale nakon izlaska DESUS-ae.