Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oživljavaju zvijer

Rusija želi vratiti helikopter od kojega su strahovali Amerikanci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod pritiskom Washintona povučen je MI-14.

Ruska mornarica navodno je izrazila interes za ponovnu proizvodnju helikoptera MI-14. 1990-ih godina Washington je inzistirao na njihovoj razgradnji, zajedno sa strateškim bombarderima i balističkim projektilima, piše RT.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ruski helikopter sjeverna Karelija Ruski helikopter srušio se u jezero: Olupina pronađena na dubini od 50 metara, traje potraga za posadom

MI-14 je amfibijski helikopter naoružan torpedom; 12 bombi od po 64 kilograma ili šest bombi od po 128 kilograma. Ovaj ubojica podmornica imao je i jedno vrlo posebno streljivo u svom arsenalu - antipodmorničku nuklearnu bombu jačine 1 kilotone, koja je težila 1600 kilograma i bila sposobna neutralizirati bilo koji podvodni cilj u radijusu od 800 metara.

Helikopter ne samo da je imao jedinstvenu sposobnost slijetanja u vodu, nego je mogao ostati u zraku pet i pol sati i pokriti udaljenost od 1100 kilometara.

'Imamo gomilanje snaga duž granice s velikim dotokom tenkova, topništva, streljiva ...'

Njegovi dubinomjeri, magnetometri, hidroakustički farovi i druga posebna oprema za praćenje podmornica bili su vrlo napredni i učinkoviti u otkrivanju svim vrsta podmornica. Jednom uočena, podmornica je bila osuđena na propast bez mogućnosti bijega.

Amerikancima je MI-14 posebno privukao pozornost nakon incidenta u kasnim 1980-ima. Tada je neidentificirana strana podmornica, vjerojatno američke mornarice, otkrivena u sovjetskim teritorijalnim vodama. Uljezu je dopušten nesmetani odlazak samo zato što nikad nije stigla stvarna naredba za eliminiranje prekršitelja.

VIDEO Pogledajte kako je izgledala Putinova spektakularna - nikad veća - vojna parada

MI-14 je bilo toliko dobar u lovu na podmornice da su 1996. godine pod ogromnim pritiskom iz Washingtona povučene sve verzije tog protupodmorničkog helikoptera.

Stručnjaci vjeruju da je povratak helikoptera moguć u nekoliko faza u naredne dvije godine. Prva faza podrazumijeva obnovu deset otpisanih MI 14 helikoptera koji će zatim proći duboku modernizaciju, a treća faza bit će povratak na proizvodne linije što bi navodno moglo potrajati i do pet godina.

Nova verzija MI-14 vjerojatno će dobiti nove motore i modernu elektroniku. Očekuje se da će moderna verzija imati bolju plutajuću stabilnost od svojih predaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene