Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suhoji u napadu

Ovo su zvijezde ruske zračne armade koje gađaju teroriste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ruskim zračnim vojnim intervencijama na području Sirije sudjeluju samo ruski Suhoj avioni - Su-34, Su-25, Su-24.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Od kad Rusi bombardiraju pobunjeničke mete u Siriji, rusko ministarstvo obrane objavljuje snimke udara, a sudeći prema službenim izjavama, za bombardiranje terorista koriste vrhunsku vojnu snagu, odnosno 'zvijezde ruske armade', piše Sputnik News.

DRUGI DAN RUSKIH NAPADA U SIRIJI: 'Uništili smo zapovjedni centar Islamske države'

Famozni Suhoji krema su među bombarderima ruske zračne flote, a ovo su njihove najznačajnije karakteristike:

1. Sujoh Su-34 

Su-34 je borbeni avion i najmoderniji vojni zrakoplov koji sudjeluje u ruskim napadima na teroriste. Njegov je razvoj počeo sredinom osamdesetih godina kao zamjena za Su-24, a vojska je opremljena prvom skupinom novih aviona 2006. godine.

Mlažnjak je dizajniran za supersonični prodor u neprijateljski zračni prostor tijekom najtežih vremenskih i borbenih uvjeta.

Bombarder s dva pilota poznat je pod nazivom 'leteći rezervoar' zbog oklopnog kokpita te efikasnog naoružanja koje mu omogućavaju da preživi ne samo raketne fragmente već i direktan pogodak iz pješadijskog naoružanja. U upotrebu je uveden 2007.

Dimenzije:

Dužina: 23,30 m
Razmah krila: 14,70 m
Visina: 6 m
Površina krila: 62 m²

2. Suhoj Su-24M 

Su-24 je jurišni bombarder koji leti ispod radara i gađa kopnene mete s malih visina. Vojska je htjela avion s kratkim uzlijetanjem i slijetanjem tako da se može koristiti i na malim zračnim lukama.

Raniji prototip imao je četiri turbo motora dopunjen s dva glavna motora tijekom uzlijetanja. Ispostavilo se da je ovo vrlo neefikasno pa su dizajneri promijenili izgled.

Avion je prvi put ušao u službu ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Deset godina kasnije unaprijeđenija varijanta Su-24M s drugačijim radarom i opremom za ciljanje meta, a predstavljeno je i novo oružje. Ovaj model je okosnica ruskih taktičnih bombardera.

Dimenzije:

Dužina: 24,53 m
Razmah krila: 17,63/10,36 m
Visina: 6,19 m
Površina krila: 55,17/51,02 m²

3. Suhoj Su-25 (jurišni bombarder)

Su-25 je još jedan zrakoplov ruske vojske, prvi put predstavljen osamdesetih godina 20. stoljeća. Avion je dizajniran za blisku podršku na bojištu i borbu protiv tenkova - odnosno da direktno pomogne kopnenim snagama u razoružavanju neprijatelja.

Završna faza testiranja uključivala je stvarne borbene misije u Afganistanu. Pokazao se vrlo korisnim, a do trenutka kada je dizajn završen, Su-25 već je imao sedam godina serijske proizvodnje iza sebe.

Jedna od verzija aviona naziva se Su-25UT napravljana za rusku mornaricu. Još jedan Su-25T je 'ubojica tenkova'. Trenutna zračna flota broji 200 Su-25S.

Dimenzije:

Dužina: 15,36 m
Razmah krila: 14,36 m
Visina: 4,80 m
Površina krila: 33,72 m²

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene