Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZNENAĐENI POPISOM?

Zemlje s najgorim međususjedskim odnosima na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad biste morali pogađati koja zemlja ima najgore odnose sa susjedima, što bi bio vaš izbor? Prema istraživanju "think tank" Instituta za ekonomiju i mir (IEP), u njihovom globalnom indeksu mira, ta zemlja je Ukrajina.

Krvavi rat u Ukrajini u 18 mjeseci odnio je preko 6.000 života te bjesni i dalje, a svi dosadašnji mirovni pokušaji nisu urodili pravim prekidom vatre. Razina stabilnosti i mira u Ukrajini globalno je na najnižoj razini, a njezin problematičan odnos s Rusijom dominantan je u svakom obliku razgovora ili pregovora.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Iza Ukrajine, iako zvuči pomalo nevjerojatno, dolazi Sirija, koja jednako tako slovi za najopasniju zemlju na svijetu trenutno, pokazao je globalni indeks mira IEP-a, a prenosi Independent.

MH17: Pobunjenici organizirali komemoraciju žrtvama nesreće, optužuju Kijev

U provedenom istraživanju, proučavane zemlje ocjenjivane su od 1 do 5, gdje broj pet znači da je stanje najlošije.

Zemlje koje imaju indeks 5 su: Ukrajina, Sirija, Rusija, Sjeverna Koreja, Libanon i Azerbejdžan.

Zemlje koje imaju indeks 4 su: Južni Sudan, Somalija, Sudan, Pakistan, Libija, Južna Koreja, Izrael, Iran, Eritrea, Centrlna Afrička Republika i Armenija.

Rusija je na indeksu najgorih susjeda na visokom trećem mjestu, a IEP to pojašnjava njezinom aneksijom Krima 2014. godine te strahovanjem da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti i na ostatak istočne Europe.

Sjeverna Koreja zauzela je četvrto mjesto, a Libanon peto, zbog prelijevanja sirijskog konflikta u gradove te zemlje te otvorenih sukoba frakcija koje podržavaju sirijske pobunjenike i Bašara al Asada u toj zemlji.

Na pozitivnijoj strani, studija otkriva kako se ukupna situacija globalno popravila u posljednjih osam godina , a odnosi sa susjednim zemljama su generalno ojačali, posebno u Južnoj Americi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene