Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad biste morali pogađati koja zemlja ima najgore odnose sa susjedima, što bi bio vaš izbor? Prema istraživanju "think tank" Instituta za ekonomiju i mir (IEP), u njihovom globalnom indeksu mira, ta zemlja je Ukrajina.


Krvavi rat u Ukrajini u 18 mjeseci odnio je preko 6.000 života te bjesni i dalje, a svi dosadašnji mirovni pokušaji nisu urodili pravim prekidom vatre. Razina stabilnosti i mira u Ukrajini globalno je na najnižoj razini, a njezin problematičan odnos s Rusijom dominantan je u svakom obliku razgovora ili pregovora.

Vezani članci Povratak ruskih diplomata iz Sjeverne Koreje Ruski diplomati Sjevernu Koreju morali napustiti na vlastiti pogon: "Putnički prijevoz je zaustavljen, bio je to dug i težak put kući" WTF (Foto: klyker.com) Netko im je podvalio vodu umjesto votke, to je jedino objašnjenje zašto su Rusi potpuno skrenuli

Iza Ukrajine, iako zvuči pomalo nevjerojatno, dolazi Sirija, koja jednako tako slovi za najopasniju zemlju na svijetu trenutno, pokazao je globalni indeks mira IEP-a, a prenosi Independent.

MH17: Pobunjenici organizirali komemoraciju žrtvama nesreće, optužuju Kijev

U provedenom istraživanju, proučavane zemlje ocjenjivane su od 1 do 5, gdje broj pet znači da je stanje najlošije.

Zemlje koje imaju indeks 5 su: Ukrajina, Sirija, Rusija, Sjeverna Koreja, Libanon i Azerbejdžan.

Zemlje koje imaju indeks 4 su: Južni Sudan, Somalija, Sudan, Pakistan, Libija, Južna Koreja, Izrael, Iran, Eritrea, Centrlna Afrička Republika i Armenija.

Rusija je na indeksu najgorih susjeda na visokom trećem mjestu, a IEP to pojašnjava njezinom aneksijom Krima 2014. godine te strahovanjem da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti i na ostatak istočne Europe.

Sjeverna Koreja zauzela je četvrto mjesto, a Libanon peto, zbog prelijevanja sirijskog konflikta u gradove te zemlje te otvorenih sukoba frakcija koje podržavaju sirijske pobunjenike i Bašara al Asada u toj zemlji.

Na pozitivnijoj strani, studija otkriva kako se ukupna situacija globalno popravila u posljednjih osam godina , a odnosi sa susjednim zemljama su generalno ojačali, posebno u Južnoj Americi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook