Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA CERN-U

OVAKO IZGLEDA PRVA WEB-STRANICA NA SVIJETU Kreirana je davne 1989. i još radi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvorno je razvijena da zadovolji potražnju za automatskom razmjenom informacija između znanstvenika na sveučilištima i u institutima diljem svijeta.

Prvu web-stranicu na svijetu stvorio je 1989. godine Tim Berners-Lee, britanski znanstvenik u CERN-u (Europskom laboratoriju za fiziku čestica). Izvorno je osmišljena i razvijena da zadovolji potražnju za automatskom razmjenom informacija između znanstvenika na sveučilištima i u institutima diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija U veljači Uskoro počinje jedan od najkompleksnijih projekata u Hrvatskoj: Mogao bi promijeniti život mnogima Ilustracija Zanimljivi rezultati Znate li što vam djeca rade na internetu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Berners-Leejeva stranica bila je posvećena World Wide Web projektu i na njoj su se opisivale osnovne značajke weba, kako pristupiti tuđim dokumentima i kako postaviti vlastiti server.

Server na kojem je ta stranica još se nalazi u CERN-u, a prije tri godine CERN-ovci su je ponovno "podigli" na mrežu te svi mogu vidjeti kako izgleda.

"Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim kompjutorima i morali ste se uvijek i iznova prijavljivati da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sistem koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica", rekao je Berners-Lee.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene