Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvorno je razvijena da zadovolji potražnju za automatskom razmjenom informacija između znanstvenika na sveučilištima i u institutima diljem svijeta.


Prvu web-stranicu na svijetu stvorio je 1989. godine Tim Berners-Lee, britanski znanstvenik u CERN-u (Europskom laboratoriju za fiziku čestica). Izvorno je osmišljena i razvijena da zadovolji potražnju za automatskom razmjenom informacija između znanstvenika na sveučilištima i u institutima diljem svijeta.

Vezani članci Online razočaranja (Foto: brightside.me) Naručile odjeću preko interneta i dobile stvari koje ne bi iskoristile ni kao krpe za pod Dopisivanje putem interneta/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Predatori vrebaju: Muškarac iz Slavonije poslao nepoznatoj ženi svoje eksplicitne fotografije pa upao u zamku i ostao bez novca

Berners-Leejeva stranica bila je posvećena World Wide Web projektu i na njoj su se opisivale osnovne značajke weba, kako pristupiti tuđim dokumentima i kako postaviti vlastiti server.

Server na kojem je ta stranica još se nalazi u CERN-u, a prije tri godine CERN-ovci su je ponovno "podigli" na mrežu te svi mogu vidjeti kako izgleda.

"Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim kompjutorima i morali ste se uvijek i iznova prijavljivati da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sistem koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica", rekao je Berners-Lee.