Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već nekoliko sati nakon izborne pobjede Donalda Trumpa, bilo je jasno tko bi mogao biti najveći gubitnik američkih izbora.


Pad meksičkog pesosa i cijene dionica najviše je pogodio milijardere u Meksiku, a posebice jednog. Peti na listi najbogatijih ljudi na svijetu Carlos Slim Helu Trumpovom će pobjedom potencijalno izgubiti čak 4,7 milijardi, najviše od ijednog milijardera na svijetu, javlja Forbes.

Vezani članci Donald Trump Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji Bruce Castor Opoziv Trumpa bliži se kraju, njegov branitelj proziva zbog politiziranja: "Njihov je cilj eliminirati političkog protivnika"

Pad pesosa smanjio je u srijedu neto vrijednost bogatstva meksičkog tajkuna na 49 milijardi dolara, s 53,7 milijardi koliko je bila Forbesova procjena njegova bogatstva u utorak navečer kada je tržište zatvoreno. Dionice America Movila, telekomunikacijske tvrtke u kojoj Slim posjeduje 62 posto udjela pale su za 9 posto u SAD-u i gotovo za 4 posto u Meksiku. Analitičari koji prate America Movil kažu da je do pada došlo zbog slabljenja pesosa, ali i investitora koji su povlačili novac iz tvrtke uz pretpostavku da će dionice i dalje padati.

Trumpova iznenađujuća pobjeda utjecala je na pad meksičkog pesosa. Već u utorak oko ponoći, kada je Trumpova šansa za pobjedu bila oko 80 posto, pesos je oslabio 13 posto i za jedan dolar trebalo je izdvojiti 21 pesos. Blago se oporavio u srijedu - 19,8 pesosa za jedan dolar. Analitičari predviđaju kako bi pesos mogao još padati u odnosu na američki dolar.