Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće WEF-a

Ovo je 10 najvećih opasnosti koje nam prijete u 2014. godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski ekonomski forum objavio je izvješće o globalnim rizicima koji nam prijete u 2014. godini. Na listi su se našli oni financijske i ekonomske prirode, ali je velik broj i onih vezanih uz ekologiju i klimatske promjene.

 

1. Fiskalna kriza u vodećim svjetskim gospodarstvima

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Teška situacija u Gazi Izrael neprestano bombardira Trgovine u Gazi ostaju bez kruha i vode: "Ili ubijaju djecu bombama ili izgladnjivanjem"

Fiskalna kriza kroz cijelo se izvješće provlači kao najveći rizik u 2014. godini. Velika gospodarstva i dalje ostaju ugrožena dok mnoga manja tržišta posljednjih godina bilježe rast što bi moglo doliti ulje na vatru financijske krize, a fiskalna kriza u nekom od velikih gospodarstva vrlo bi lako mogla imati globalni utjecaj.

2. Visoka nezaposlenost

Pronaći posao jednako je teško i u velikim gospodarstvima kao i u onim manjima, a nezaposlenost najviše pogađa mlade - u nekim zemljama nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 %, a velik problem predstavlja i 'podzapošljavanje' odnosno zapošljavanje mladih na pozicijama za koje su previše kvalificirani pri čemu se mahom radi o poslovima niske kvalitete.

3. Nestašica vode

I mnogi ekološki problemi dospjeli su na ovu listu, među njima se kao najveći rizik javlja problem vode koji nastaje kao posljedica lošeg upravljanja ionako skromnim zalihama, ali i kao posljedica prevelike kompetitivnosti na tržištu.

4. Velik nesrazmjer u primanjima

Efekt koji financijska kriza ima na kupovnu moć srednje klase u velikim ekonomskim sustavima u kombinaciji s polarizacijom prihoda u manjim gospodarstvima predstavlja još jedan veliki rizik koji nam prijeti u 2014. godini.

5. Neprilagođavanje klimatskim promjenama

I dok se već godinama poziva na hitne poteze kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova, sada je već postalo potrebno prilagoditi se klimatskim promjenama koje su nas zadesile. Neuspjeh u prilagodbi tim promjenama najviše ide na štetu onih najslabije razvijenih zemalja.

6. Sve češće ekstremne vremenske pojave

Kao posljedica ranije navedenih klimatskih promjena javljaju se sve češće ekstremne vremenske pojave kao što su suše ili velike poplave. Takvi bi izvanredni događaji u 2014. godini mogli dovesti do velikih sigurnosnih rizika poput nestašice hrane te političkih i društvenih nestabilnosti.

7. Pad sustava globalnog upravljanja

Ovaj rizik najviše je povezan sa svim ostalim rizicima iz WEF-ova izvješća. Slabe ili neadekvatne globalne institucije i mreže u kombinaciji različitim političkim i nacionalnim interesima mogu predstavljati prepreku u suradnji pri suočavanju s globalnim rizicima.

8. Nestašica hrane

Ovaj rizik usko je povezan s klimatskim promjenama i ekstremnim vremenskim pojavama uslijed kojih će izvori kvalitetnih i adekvatnih namirnica postati nepouzdani ili čak presušiti.

9. Kolaps velike financijske institucije

I pet godina nakon propasti Lehman Brothersa mnogi strahuju za stabilnost banaka. Ova investicijska banka bankrot je proglasila 2008. godine, a postoji mogućnost da se ovaj scenarij ponovi i u slučaju neke druge financijske institucije i to ove, 2014. godine.

10. Duboka politička i društvena previranja

Previranja na društvenom ili političkom planu u nekim bi zemljama mogle uzrokovati gubitak povjerenja između građana i države što će u konačnici dovesti do unutarnjeg nasilja, globalne nestabilnosti, kolapsa države pa čak i vojnog sukoba.

Cijelo WEF-ovo izvješće možete pročitati OVDJE.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene