Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak poremećaj

Jela vlastitu kosu: Iz želuca joj izvadili klupko veličine dinje, zaštopalo joj i crijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što testovi nisu utvrdili zašto nema apetita, a povraća te ima zatvor i nabrekao trbuh, liječnici su se odlučili na operaciju.

I šokirali se pronađenim - iz pacijentičina su želuca izvadili gigantsko klupko kose, promjera 15 centimetara.

Pročitajte i ovo Droge u Hrvatskoj - 4 Najčešće marihuanu Ovisnost u Hrvatskoj: Svaka četvrta osoba probala je neku vrstu droge Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

38-godišnjakinji je dijagnosticiran Rapunzel sindrom. Radi se o ekstremno rijetkom poremećaju povezanom s trihotilomanijom (bolest čupanja kose) i trihofagijom (kompulzivno jedenje kose). Rapunzel sindrom je dobio ime po engleskom nazivu za Zlatokosu iz priče Braće Grimm, a uzrokuje stvaranje klupka kose u želucu s 'repovima' koji se protežu u crijeva.

U ovom konkretnom slučaju, objavljenom u British Medical Journalu, žena se liječnicima požalila na mučninu, iznenadno povraćanje i zatvor. Također, rekla im je kako u posljednja dva tjedna ima nabrekao trbuh i da ide na gore.

'Povrati sve što pojede', stoji u bilješkama liječnika. 'Izgubila je gotovo 7 kilograma u posljednjih 8 mjeseci, uz značajan gubitak apetita posljednjih godinu dana'.

Nije imala psihijatrijsku povijest i nikada prije nije bila primljena u bolnicu. Kada je došla u bolnicu težila je 68 kilograma i njezin indeks tjelesne mase bio je 22. Nakon što testovi nisu uspjeli objasniti simptome liječnici su odlučili da će morati operirati kako bi otkrili što je uzrok. 

Kirurzi su vrlo brzo u njezinom želucu otkrili klupko kose veličine 15 puta 10 centimetara, s 'repom' koji se protezao u crijeva. Uskoro su u crijevima pronašli i drugo, manje klupko, veličine 4 puta 3 centimetra. Oba su uklonjena i žena je nakon 6 dana puštena kući.

Do sada je zabilježeno tek 88 slučajeva Rapunzelova sindorma. Najčešće se javlja kod djece i adolescenata, a u mnogim je slučajevima povezan s psihijatrijskim poremećajima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene