Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li koje?

Tri države na planetu jamče pravo građanima na posjedovanje oružja, no samo jedna od njih ga ničim ne ograničava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravo na posjedovanje oružja ustavom je zagarantirano u samo tri države svijeta.

Uz SAD, ustavom zajamčeno pravo na posjedovanje oružja imaju još samo dvije države svijeta  – Gvatemala i Meksiko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Probijen štit Sudit će se najvećim proizvođačima oružja: "Znali ste da se oružje prodaje onima koji potiču nasilje" Ilustracija Vrije na Bliskom istoku Militanti žele više oružja: Obavještajni podaci otkrivaju za što će ga koristiti, a stručnjaci strahuju od izravnog sukoba nuklearnih sila

Iako je Meksikancima pravo na posjedovanje oružja zajamčeno ustavom, do njega u praksi zbog ogromne administracije teško dolaze.

Članak 10 meksičkog ustava iz 1857. jamči kako „svaki čovjek ima pravo nositi oružje s ciljem vlastite sigurnosti i zakonite obrane“.

Ipak, taj je članak djelomično izmijenjen 60 godina kasnije nakon krvave revolucije u Meksiku. Tijekom prepravljanja ustava, vlada je propisala stroža ograničenja prilikom nabavke oružja. Zakonom je zabranjena kupovina oružja „rezerviranog za vojsku“ te se nošenje oružja u naseljenim područjima mora odvijati u skladu s policijskim propisima.

Baš poput Meksika, i Gvatemala posjedovanje oružja dopušta uz velika ograničenja.

Iako stanovnicima Gvatemale nije dopušteno posjedovati automatska oružja, smiju kupovati ona poluautomatska ako imaju dozvolu do koje najčešće nije jednostavno doći.

Svima koji žele nabaviti oružje potrebna je posebna dozvola vlade, a ograničenja postoje i prilikom kupnje streljiva. Također, dozvole za posjedovanje oružja moraju se obnavljati svake tri godine.

SAD je pak jedina država u čijem ustavu nisu propisana bilo kakva ograničenja prilikom nabave oružja.

To im jamči drugi amandman ustava koji je usvojen 1791. godine i od tada je inspirirao brojne druge države da svojim stanovnicima osiguraju pravo na oružje.

Slične su se odredbe tako našle u ustavima Bolivije, Kostarike, Kolumbije, Hondurasa, Nikaragve i Liberije, no za razliku od SAD-a, Gvatemale i Meksika te su zemlje takve odredbe u međuvremenu ukinule, javlja Business Insider.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene