Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sposobne su

"Sudjelovale" 4 poznate osobe: Istraživanje otkrilo zanimljivu sposobnost ovaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovce mogu prepoznati ljudska lica koja su već viđale na fotografijama i prije će odabrati sliku neke poznate nego nepoznate osobe, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Cambridgea.

Ranije su studije pokazale da ovce mogu prepoznati druge pripadnike vlastite vrste i ljude koje poznaju, poput svojih pastira bez bilo kakvog prethodnog uvježbavanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Žele ih Policajci s ovom supermoći sve traženiji: "Sve sam ih pronašao!" Ilustracija Ilegalno se uselili U stan nagurali 40 ovaca! Policija uhitila dvojicu muškaraca u krvavim majicama

Britanski su ih znanstvenici uspjeli uvježbati pokazujući im fotografije lica na kompjutorskim monitorima u posebno opremljenom toru.

Na jednoj je strani bila nepoznata osoba, a na drugoj jedna od četiriju poznatih osoba. Ovca je nagrađena hranom kada bi odabrala fotografiju slavne osobe njuškom prekinuvši infracrvenu zraku ispred pojedinog zaslona, koja bi oslobodila nagradu.

Znanstvenici su ih uvježbavali pokazujući im fotografije lica bivšega američkog predsjednika Baracaka Obame, glumca Jakea Gyllenhaala, glumice Emme Watson i BBC-jeve novinarke Fione Bruce.

Nakon vježbi, ovce su puno češće odabirale fotografije poznatih lica nego onih nepoznatih.

Dokaz je to da ovce imaju slične sposobnosti prepoznavanja lica poput primata.

Još jedan zadatak

Ustanovivši da ovce uspješno prepoznaju osobe s fotografija, znanstvenici su im postavili nov zadatak. Željeli su saznati mogu li identificirati iste osobe kad su im se fotografije prikazivale iz različitih kutova. Odgovor je bio pozitivan.

Glavna autorica studije, prof. Jenny Morton je objasnila da su "ona i kolege pokušali ustanoviti je li životinja sposobna obraditi dvodimenzionalni objekt kao osobu."

Znanstvenici ističu da bi ovakvo proučavanje sposobnosti ovaca da prepoznaju lica moglo biti značajno u istraživanju Huntingtonove bolesti i drugih poremećaja ljudskog mozga. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene