Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv pušenja

Ovako bi mogle izgledati i kutije cigareta u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski duhanski giganti tuže australsku vladu! Bune se protiv strogog zakona o kutijama za cigarete, koji bi trebao stupiti na snagu do kraja godine. Za gigante protuustavne, šokantne su kutije za vladu Australije dio borbe za zdravlje građana.

Četiri najveće duhanske kompanije na svijetu protiv vlade Australije. Točnije, protiv odluke da se cigarete prodaju u identičnim kutijama s grafičkim prikazima posljedica koje duhan ostavlja na zdravlje.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija Ilustracija Visoke kazne Talijanski grad uveo novo pravilo: Pušenje samo na udaljenosti od pet metara od drugih

"Naša vlada je odlučna provesti odluku jer mislimo da će spasiti živote", istaknula je Nicola Roxon, državna odvjetnica. Australija je prva zemlja koja se odlučila na tako drastičan zakon. Iako ga razmatraju i Velike Britanija, Kanada, te Novi Zeland, sigurno je da će pričekati odluku australskog suda. Sljedećih nekoliko dana, duhanske kompanije iznijet će svoje viđenje stvari.

Tvrde da vlada krši njihova prava na intelektualno vlasništvo jer im brani korištenje zaštitnih boja i logotipa na kutiji. Protuustavno je, kažu, ukloniti njihove simbole s proizvoda bez odgovarajuće naknade. Kažu i kako nema dokaza da zbog izgleda kutije netko počne ili nastavi pušiti.

Australska vlada uvjerena je u pobjedu. Duhanski proizvodi već sada imaju zakonska ograničenja što se tiče reklamiranja i prodaje. Zakon je, kažu, namjerno tako drastičan da bi imao što veći utjecaj na zdravlje ljudi. Iznošenje argumenata trajat će do kraja tjedna. Datum presude nije poznat.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene