Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gruzijci su u subotu ujutro počeli dolaziti na birališta, a očekuje se da na predsjedničkim izborima pobijedi dosadašnji predsjednik i američki saveznik Mihail Saakašvili, jedino se ne zna hoće li odmah dobiti dovoljno glasova kako ne bi trebao biti održan i drugi krug izbora.


Saakašvili je došao na vlast mirnom revolucijom 2003., a sada mora dokazati svoju demokratičnost jer je u studenome nasilno ugušio ulične prosvjede protiv svoje vlade i time šokirao zapadne saveznike. Zapad pozorno nadgleda subotnje izbore.

Vezani članci Slika nije dostupna Gruzijska policija spriječila napad na TV postaju Slika nije dostupna VIDEO Val vrućine pogodio Europu: U Gruziji 44 stupnja

"Ovo su presudni izbori prema kojima će se ocijeniti njihova
predanost (demokraciji)", rekao je uoči izbora američki kongresnik Alcee L. Hastings, čelnik zapadne promatračke misije.

Gruzija, nekadašnja sovjetska republika u južnome Kavkazu, strateška je tranzitna ruta važnoga naftovoda koji prenosi naftu od Kaspijskoga mora do Europe i oko kojega se svađaju službeni Washington i Moskva.

Od uvjerljive izborne pobjede prije četiri godine 40-godišnji
Saakašvili stalno gubi potporu i ankete se ne slažu oko toga hoće li dobiti više od pedeset posto glasova i izbjeći drugi izborni krug protiv glavnoga protukandidata Levana Gačečiladzea, 43-godišnjega vinara.

Saakašvili je u studenome raspisao prijevremene izbore nakon što je poslao policiju da suzavcem i gumenim mecima uguši protuvladine prosvjede. Tada je zabranio i glavnu oporbenu televiziju i uveo izvanredno stanje koje je trajalo tjedan dana.

Prijevremenim izborima želi popraviti demokratski imidž, ali oporba toga pravnika školovanog u SAD-u već optužuje da će lažirati izbore.