Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državljani BiH danas će među 7.748 imena birati 518 dužnosnika.


Na općim izborima bira se tročlano Predsjedništvo BiH i 42 zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Vezani članci Željko Komšić Žestok govor Komšića u UN-u: Hrvatsku i Srbiju optužio za nastavak ratnih politika Ivan Malenica Sastanak premijera i generala koje tužitelji iz BiH terete za ratni zločin u operaciji Bljesak

Bira se i 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH te 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Građani odlučuju i o 289 zastupnika u skupštinama deset županija u Federaciji BiH, kao i o predsjedniku i dva potpredsjednika Republike Srpske.

Za sudjelovanje na izborima prijavljeno je čak 50 političkih stranka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata, a na listama je ukupno 7748 imena.

Izbori u BiH: Više od 3 milijuna ljudi na biralištima

Kako je uoči otvaranja birališta obijavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP), izbore će nadzirati više od 50 tisuća promatrača, pri čemu je najviše onih koji zastupaju političke stranke i nešto manje od 300 promatrača OESS-a.

Prve službene rezultate izbora, one za državno predsjedništvo SIP će objaviti u ponoć, a rezultati glasovanja za ostala tijela vlasti očekuju se u ponedjeljak.

Rok za objavu potpunih i službenih rezultata je 11. studenoga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook