Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sjevernim španjolskim pokrajinama Baskiji i Galiciji u nedjelju od 9 sati otvorena su glasačka mjesta na regionalnim izborima koji bi mogli utjecati na situaciju u Španjolskoj gdje četiri vodeće stranke ne uspijevaju formirati vladu.


Rezultati će biti poznati oko 22 sata. Predizborne ankete predviđaju pobjede stranaka koje su i dosad upravljale ovim pokrajinama - Narodne stranke desnog centra (PP) u Galiciji te Baskijske nacionalne stranke (PNV) u Baskiji.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Predsjednički i parlamentarni izbori državu su koštali gotovo 177 milijuna kuna, velikom iznosu doprinijela je i epidemija Željko Sabo (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) Sabo se oglasio nakon isključenja iz SDP-a: "Ovo što se događa nazvao bih dijeljenjem ratnog plijena"

Galicija je tradicionalno uporište PP-a, koji na nacionalnoj razini nema dovoljno mjesta za formiranje vlade iako je osvojio najviše glasova na općim parlamentarnim izborima u prosincu i lipnju.

Zbog izostanka dogovora o koaliciji Španjolska ima tehničku vladu od prosinca 2015.

U Baskiji vladajuća regionalna stranka PNV podržava referendum o nezavisnosti Baskije, no protivi se jednostranom proglašenju samostalnosti te političkom sukobu s Madridom na kojeg se odlučila Katalonija.

Druge dvije stranke koje se nadaju vlasti, Podemos i EH Bildu, također traže referendum. (Hina)