Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Summit Afrike i Kine, najveći diplomatski skup ikada održan u Kini, otvoren je u subotu u Pekingu obećanjem kineskog predsjednika Hu Jintaoa da će u iduće tri godine udvostručiti pomoć afričkom kontinentu.


Summit pod nazivom "Prijateljstvo, mir, suradnja i razvoj" okupio je u glavnom kineskom gradu više od 40 afričkih čelnika, a cilj mu je jačanje političkih i gospodarskih veza između azijskog giganta i crnog kontinenta.

Vezani članci Ebola, ilustracija Nakon pet godina Gvineja bilježi nove slučajeve ebole, umrlo troje ljudi Transport čovjeka sa simptomima koronavirusa u Pretoriji, ilustracija Na jednom kontinentu smrtnost od COVID-a dramatično porasla: "Ovo postaje zabrinjavajuće za sve nas"

"Kina će uvijek biti dobar prijatelj, dobar partner i dobar brat
Africi", rekao je kineski predsjednik Hu Jintao na svečanom otvaranju dvodnevnog summita u velikoj narodnoj palači u Pekingu. "Naš današnji skup ući će u povijest", dodao je.

Kineski predsjednik obećao je da će udvostručiti financijsku pomoć Africi u iduće tri godine i odobriti niz zajmova s preferencijalnim kamatama u iznosu od tri milijarde američkih dolara.

Kina je također obećala da će oprostiti dug najsiromašnijim afričkim zemljama kroz vladine beskamatne zajmove.