Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisit će o podršci islamofoba

Otvoren put manjinskoj vladi u Nizozemskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanici na kongresu nizozemske Kršćansko-demokratske stranke (CDA) velikom su većinom glasova u subotu prihvatili sklapanje koalicije s desnom Narodnom strankom za slobodu i demokraciju (VVD) i stvaranje manjinske vlade, koja će potom ovisiti o podršci islamofoba Geerta Wildersa i njegove Slobodarske stranke (PVV).

Ovom odlukom stranačkih izaslanika otvoren je put čelništvu CDA-a da sklopi koalicijski sporazum s VVD-om i da zajednički osnuju manjinsku vladu. Buduća vladajuća koalicija ovisit će o podršci Geerta Wildersa, čija stranka neće formalno ući u vladu, ali je ranije dogovoreno da će je podupirati pri važnim glasovanjima u parlamentu.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Čelnik PVV-a Mark Rutte i demokršćana Maxime Verhagen iznijeli su na konferenciji za tisak prošli tjedan pojedinosti koalicijskog sporazuma s planovima kumulativnih proračunskih rezova od 18 milijardi eura do 2015. godine. Stranke su se izašavaši u susret Wildersu složile da će parlamentu predložiti zabranu nošenja burki i pooštravanje zakona o useljenju.

VVD osvojio je najviše zastupničkih mjesta u parlamentu (31) na izborima u lipnju. PVV ima 24, a CDA 21 zastupnika. Nizozemski parlament ima 150 zastupnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene