Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanici na kongresu nizozemske Kršćansko-demokratske stranke (CDA) velikom su većinom glasova u subotu prihvatili sklapanje koalicije s desnom Narodnom strankom za slobodu i demokraciju (VVD) i stvaranje manjinske vlade, koja će potom ovisiti o podršci islamofoba Geerta Wildersa i njegove Slobodarske stranke (PVV).


Ovom odlukom stranačkih izaslanika otvoren je put čelništvu CDA-a da sklopi koalicijski sporazum s VVD-om i da zajednički osnuju manjinsku vladu. Buduća vladajuća koalicija ovisit će o podršci Geerta Wildersa, čija stranka neće formalno ući u vladu, ali je ranije dogovoreno da će je podupirati pri važnim glasovanjima u parlamentu.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno" Slika nije dostupna Nizozemska: Liberal Rutte dobio mandat za sastav manjinske vlade

Čelnik PVV-a Mark Rutte i demokršćana Maxime Verhagen iznijeli su na konferenciji za tisak prošli tjedan pojedinosti koalicijskog sporazuma s planovima kumulativnih proračunskih rezova od 18 milijardi eura do 2015. godine. Stranke su se izašavaši u susret Wildersu složile da će parlamentu predložiti zabranu nošenja burki i pooštravanje zakona o useljenju.

VVD osvojio je najviše zastupničkih mjesta u parlamentu (31) na izborima u lipnju. PVV ima 24, a CDA 21 zastupnika. Nizozemski parlament ima 150 zastupnika. (Hina)