Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebni sud za Libanon (STL), koji će suditi osumnjičenicima za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, otvoren je u nedjelju u blizini Den Haaga, javljaju agencije.


Glavni tužitelj suda, Kanađanin Daniel Bellemare rekao je u televizijskom intervjuu da za nekoliko tjedana od Libanona namjerava zatražiti izručenje četvorice prosirijskih generala osumnjičenih za upletenost u samoubilački bombaški napad u kojem su 14. veljače 2005. u Bejrutu ubijeni Hariri i još 22 ljudi. Zahtjev će 'biti podnesen što je moguće prije', rekao je Bellemare za al-Arabiju.

Riječ je o bivšem zapovjedniku predsjedničke garde Mustafi Hamdanu, bivšem glavnom ravnatelju službe opće sigurnosti Džamilu Sajedu, bivšem zapovjedniku snaga unutarnje sigurnosti Aliju Hadžu i bivšem šefu vojnoobavještajne službe Raymondu Azaru, navodi France presse. Oni su u pritvoru od kolovoza 2005. premda još nisu službeno optuženi.

Vezani članci Nizozemska policija, ilustracija Policija objavila: Dojava o podmetnutoj bombi u nizozemskom parlamentu bila je lažna Što je uzrok pada našeg vojnog helikoptera? - 4 Tragična nesreća helikoptera Kiowa: Ministar otkrio da je jedna obitelj tužila MORH

Bellemare je kazao kako unatoč četverogodišnjoj istrazi još nije u mogućnosti objaviti optužnicu. 'Nažalost, ne mogu reći niti predvidjeti kada će to biti, no vjerujte mi da ću učiniti sve da se istraga završi što je prije moguće', rekao je Bellemare.

Sud je utemeljen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 10. lipnja 2007., a čini ga 11 sudaca, uključujući četvoricu iz Libanona, čiji identitet nije objavljen iz sigurnosnih razloga. Sud će suditi po libanonskom kaznenom zakonu, a mandat mu traje tri godine i može biti produljen.

Sud se nalazi u bivšem sjedištu nizozemskih tajnih službi u Leidschendamu, predgrađu Den Haaga, a optuženici će biti smješteni u zatvoru u Scheveningenu.

Premda opovrgava umiješanost u Haririjevo ubojstvo, Sirija se nakon atentata morala povući iz Libanona nakon punih 29 godina. Ovo je peti međunarodni sud smješten u Den Haagu, 'svjetskom glavnom gradu prava', kako ga je svojedobno nazvao bivši glavni tajnik UN-a Butros-Butros Gali.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utemeljen je 1993. za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid na području bivše Jugoslavije. Međunarodni kazneni sud (ICC) utemeljen je 2002. za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Međunarodni sud pravde (ICJ), utemeljen 1945., glavni je UN-ov sud za sporove među državama. Stalni arbitražni sud (PCA) najstariji je međunarodni sud u Den Haagu. Osnovan je na prvoj haaškoj mirovnoj konferenciji 1899. godine, Konvencijom o mirnom rješavanju sporova, a nadležan je za sporove između država i drugih strana poput međunarodnih organizacija i privatnih osoba.