Otrovna tekućina izlila se u Bosnu (Dnevnik.hr)
Otrovna tekućina izlila se u Bosnu (Dnevnik.hr)

Otrovna tekućina koja se prošloga tjedna izlila iz odlagališta tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle ulila se u utorak u rijeku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe onečišćenje i pomor ribe, a u srijedu u jutarnjim satima trebala bi se uliti u rijeku Savu.


Kako je za medije u BiH potvrdio glasnogovornik republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović, mrlja s otrovnom tekućinom iz rijeke Spreče proširila se na Bosnu te je onečistila područje u Kotorskom i Majevcu, nizvodno od Doboja. Prema istome izvoru, na površini rijeke Bosne uočene su uginule ribe.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Nezapamćene poplave u BiH: Raste opasnost u slivu Save! Slika nije dostupna 'Hrvatska ne može izdvojiti ni za dva međudržavna mosta preko Save'

Pojasnio je kako se otrovna tekućina puno brže kreće Bosnom jer ova rijeka ima veći protok vode, pa se očekuje da će oko ponoći onečišćena tekućina stići do Modriče, a u srijedu će se već tijekom ranih jutarnjih sati uliti u rijeku Savu.

Velike količine otrovne tekućine u petak su se izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle. Nakon puknuća brane iz odlagališta tvornice sode "Sisecam Soda" izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču i okolno zemljište. (Hina)