Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Krivac peruanski grah

Otrovna narukvica uništila joj život: Ostala bez kuće, posla, dečka...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog narukvice koju je kupila na eBayu u roku od dvije godine 40-godišnja Britanka Jo Wollacott patila je od ekcema, čireva i halucinacija, a izgubila je i dečka, posao i dom.

Gđa. Wollacott je mislila kako je prati loša sreća sve dok nije otkrila da narukvica koju nosi sadržava opasne otrove. 

Pročitajte i ovo Ilustracija bizaran slučaj Muškarac preminuo dva dana nakon što je naslijedio 30 milijuna eura, obdukcija pokazala da je otrovan: "Imao sam osjećaj da je to bila ona..." Ilustracija Obustavljena proizvodnja Otkriveno još otrovnih sirupa za djecu: Povezani sa 141 umrlim djetetom u svijetu

>> Gotovo oslijepila od sumnjive votke

Majka dvoje djece je zapravo sretna što je uopće živa. Narukvica je sadržavala zabranjenu supstancu zvanu abrin, koja je zabranjena Zakonom o terorizmu. Naime, samo 3 mikrograma te supstance, ako se progutaju, mogu ubiti čovjeka. Abrin je čak 75 puta smrtonosniji od opasnog otrova ricina, piše Daily Mail.

Gđa. Wollacott je kupila nekoliko smrtonosnih 'ljubavnih narukvica' za samo jednu funtu na internetskoj aukciji putem eBaya u travnju 2010. godine. Jednu je stavila oko zapešća, a ostale je prodala. Ubrzo su se pojavili problemi. 'Nekoliko tjedana kasnije dobila sam jako velik čir u ustima. Mjesec dana kasnije dobila sam osip po cijelom tijelu. Cijelo ljeto sam bila bolesna, stalno sam imala proljev i povraćala. Počeo mi se urušavati čitav život'.

Razišla se s dečkom u srpnju 2010., a narukvica ju je, tvrdi, dovela i do halucinacija. Nekoliko mjeseci kasnije izgubila je i posao. Dugovi su bili sve veći i bila je prisiljena prodati obiteljsku kuću i automobil. S djecom je preselila u manju kuću u blizini Bridporta.

U prosincu 2010. pogoršalo joj se i mentalno zdravlje pa je smještena u kliniku Forston u Dorchesteru. 'Nekoliko dana u bolnici sam patila od halucinacija i nisam uopće znala što se događa. Liječnici nikako nisu mogli dokučiti što mi je, nisu znali koje lijekove bi mi dali. Mislili su da se drogiram, no svi testovi su bili negativni'.

Gđa. Wollacott je otpuštena iz klinike nakon 9 dana, no većina simptoma ju je pratila gotovo cijelu 2011. godinu i opet je hospitalizirana u listopadu. Do tada su s narukvice ispale 22 perlice i gđa. Wollacott ih je stavila na privjesak za ključeve. Kada ih je u studenom prošle godine stavila u kutiju za nakit njezin se život transformirao - popravilo joj se mentalno zdravlje, prestala se osjećati bolesno, kupila je novi automobil i posvetila se novoj karijeri - izradi igračaka.

I dalje nije znala što je bio uzrok njezinih problema dok 9-godišnji Dagan u prosincu prošle godine iz škole nije donio letak upozorenja na moguće opasnosti. 'Na tom letku je bila fotografija moje narukvice. Tek tada sam sve povezala i prisjetila se koliko sam je dugo nosila. Nisam mogla vjerovati. Tada sam doznala da su halucinacije dio nuspojava tog otrova i počela polako povezivati stvari'.

Narukvicu sada drži u zaključanoj kutiji i druge upozorava na opasnost. Abrus precatorius, vrsta graha od kojeg je bila napravljena narukvica, potječe iz Perua i može uzrokovati ozbiljne bolesti ili čak smrt. Sjeme tog graha sadrži otrov abrin koji može biti fatalan i u vrlo malim dozama.    

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene