Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otrovani policajci u Iraku - 11 mrtvih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina iračkih policajaca otrovalo se u nedjelju za doručkom tijekom ramazanskog posta, a 11 ih je navodno i umrlo, izvijestili su irački dužnosnici, rekavši i da se uzrok trovanja istražuje.

Iz Iraka dolaze kontradiktorne informacije o trovanju nekoliko stotina iračkih policajaca na jugu Iraka - u tamošnjem Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je 11
policajaca umrlo od trovanja nakon nedjeljne posne ramazanske večere u gradu Numaniyahu, dok tamošnji lokalni čelnici to opovrgavaju, ali i potvrđuju da su neki od otrovanih policajaca u kritičnom stanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dozivali upomoć Nova akcija spašavanja migranata: Ostali na povišenom djelu kojeg je okružila voda Goran Gašpert i Tea Švob Tea Švob Spasila je utopljenika iz mora, jedna je od rijetkih policajki na motoru, a sada je dobila novo priznanje

Novinska agencija Associeted Press je, pozivajući se na izjave iračkih dužnosnika, objavila da se nekoliko stotina iračkih policajaca otrovalo u nedjelju za vrijeme posne večere u povodu Ramazana, te da je u tijeku istraga oko toga jesu li namjerno otrovani.

Inspektor u Ministarstvu zaštite okoliša Jassim al-Atwan, koji pomaže Ministarstvu zdravstva u istrazi oko trovanja policajaca, izjavio je za AP da je 11 policajaca umrlo, dok je Hamad al-Latif, upravitelj provincije Wasit u kojoj se trovanje dogodilo, to opovrgnuo, ali i ustvrdio da je nekoliko otrovanih policajaca u kritičnom stanju.

Al-Atwan je rekao da su policajci nakon večere počeli krvariti iz ušiju i nosa, da ih je otrovano između 600 i 700, a da je njih 11, koji su i najviše pojeli, umrlo. Dio policajaca, dodao je, jaku je mučninu osjetio odmah nakon objeda, a ostali su se "srušili" jedan za drugim u dvorištu baze kada su stajali u formaciji.

Al-Latif je potvrdio da se nekoliko stotina policajaca otrovalo nakon što su uzeli hranu i vodu tijekom Iftara (ramazanske posne večere), te da je u tijeku istraga koja treba utvrditi uzrok trovanja. Izvijestio je da su uzeti uzorci hrane i vode koji se testiraju, te da će biti upućeni u Bagdad na dodatna testiranja.

Napomenuo je da je hranu i vodu u policijsku bazu u Numaniyahu dopremio australski dobavljač, preko iračkih kooperanata, ali nije želio reći o kojoj se australskoj tvrtki radi.

U dosadašnjim napadima sunitskih pobunjenika na iračke policajce i vojnike otrovi nisu bili korišteni kao oružje, ali s obzirom na broj otrovanih te činjenicu da je uglavnom riječ o Šijitima, nagađa se da je riječ o novom napadu.

Američka vojska otrovane je policajce ambulantnim vozilima i
helikopterima prevezla u bolnice u Numaniyahu i obližnjem Kutu.

Otrovani policajci pripadnici su 4. divizije Nacionalne policije koja nosi naziv "Karrar Divizija" po šijitskom svecu Imamu Aliju.

.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene