Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podlegao ranama u napadu na brod

Otmica tankera: Umro kapetan Maersk Alabame

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan tankera, koji su ovaj tjedan oteli gusari, preminuo je od rana zadobivenih u napadu na brod, javio je u srijedu jedan iz skupine somalskih gusara.

'Kapetan tankera s kemikalijama preminuo je noćas od prostrijelnih rana zadobivenih pri otmici broda. Brod plovi prema Haradheereu', rekao je gusar koji se za Reuters predstavio kao Muhamed. Europske pomorske snage (EU Navfor) izvijestile su da je u ponedjeljak otet tanker MV Theresa VIII. u vlasništvu Djevičanskih Otoka. Brod je otet 180 nautičkih milja sjeverozapadno od Sejšela s 28 članova posade iz Sjeverne Koreje. Nakon svojevrsne stanke u otmicama brodova tijekom monsunskog razdoblja u zadnja dva mjeseca dogodilo se nekoliko napada na brodove, posebice u sejšelskim vodama. Gusari su, naime, proširili područje djelovanja kako izbjegli sve češće ophodnje u području Roga Afrike.

Pročitajte i ovo Ilustracija SMRTNA KAZNA Čovjek osuđen za ubojstvo prvi put pogubljen dušikom u Alabami: Nije odmah umro Ilustracija Predmet spora Nova kriza koja bi mogla eskalirati: Naoružani vojnici upali na tanker, čini se da plovi prema Iranu!

>> Somalija: Gusari upali na brod i ubili kapetana

Europske snage su priopćile kako su naoružani napadači pucali iz automatskog oružja na brod 'Maersk Alabama' u srijedu ujutro, ali da je služba sigurnosti na tom kontejnerskom brodu uzvratila te da je uspio pobjeći bez ozlijeđenih. U travnju je kapetan toga broda pristao ukrcati se zajedno s gusarima na čamac za spašavanje kako bi bila zajamčena sigurnost 19 članova brodske posade. Slučaj je završio nakon nekoliko dana kad su mornarički snajperisti s američkoga ratnog broda ubili trojicu gusara, a četvrti je uhvaćen i odveden u SAD na suđenje. B.V.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene