Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kakvu god vam luksuznu robu srce poželi, možete je pronaći u nekoliko sjevernokorejskih trgovina. Ali sve se plaća gotovinom i u dolarima.


Vrhunska alkoholna pića, nakit, brendirani parfemi, posljednja verzija bubnjeva ili saksofona – samo su neki od luksuznih predmeta koji se mogu pronaći u pojedinim trgovinama u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje koja je pod sankcijama i u koju se legalno ne uvozi veći dio stvari koje se prodaju u navedenim trgovinama.

Vezani članci Wendy Sherman, Cho Hyun-dong SAD upozorio Sjevernu Koreju: ''Jasno ćemo odgovoriti bude li nuklearnog pokusa'' Kim Yo-jong Sestra Kim Jong-una pojasnila prijetnju: ''Gađat ćemo Južnu Koreju nuklearnim oružjem ako...''

Trgovina luksuznom robom od kupaca prima samo gotovinu, a profit bi, piše CNN, mogao biti preusmjeren u izradu nuklearnog oružja.

Ovo otkriće objavljeno je nakon jednogodišnje istrage NK Proa, nezavisne promatračke skupine u Sjevernoj Koreji.

U većem dijelu ruralnog područja, skupina napominje, stanovništvo živi u siromaštvu, a u spomenutoj trgovini koju su fotografirali, stvari su vrijedne više tisuća dolara koje kupci dubokog džepa plaćaju gotovinom. Za razliku od ostalih sfera sjevernokorejskog života, ovdje nema restrikcija u tome tko može kupiti što. Važno je samo da željeni predmet platite gotovinom i u dolarima.

''Vidio sam da Sjevernokorejci plaćaju novčanicama od stotine dolara za predmete koje koštaju dvije tisuće dolara'', rekao je neimenovani diplomat u Pjongjangu koji je prije nekoliko godina i sam posjećivao navedene trgovine, piše CNN na svojoj mrežnoj stranici.

Kako dolaze do luksuznih stvari?

Ništa to ne bi bilo neobično da Sjeverna Koreja nije pod sankcijama i da se u nju već godinama legalno ne uvozi veći dio navedene robe, na primjer skupi ručni satovi.

Iako Richemont, kompanija koja ima vlasništvo nad brendom Montblanc, kaže da ne trguje sa zemljama pod sankcijama, pa tako ni Sjevernom Korejom, ondje se može kupiti i njihovo luksuzno pisalo, satovi... Objašnjava da bi uvoz njihovih predmeta mogao biti povezan s ilegalnim kanalom ili bi se moglo raditi o već rabljenim predmetima.

No, zašto bi se Sjeverna Koreja toliko trudila oko uvoza luksuznih predmeta? ''Iz takvih trgovina vlasti zarađuju mnogo novca, a taj novac usmjeravaju u svoje programe kao što je nuklearni''', rekao je prebjeg iz Sjeverne Koreje Kim Kwag Jin.

Razvoj raketa veoma je skup posao i za to treba novca. Kim Kwag Jin kaže da su luksuzne trgovine dio tajnog ureda 39. SAD taj ured opisuje kao ured koji djeluje kao fond za podmićivanje režima.

''Oni kontroliraju trgovine, hotele i industriju usluga u Pjongjangu'', kaže Kwag Jin. No nije jasno koliko točno novca dobiju od navedenih poslova. Pretpostavlja se da se radi o stotinama milijuna dolara godišnje.

Tajni ured 39 osnovan je 1970-ih, tijekom vladavine Kim Il Sunga, djeda sadašnjeg vođe Kim Jong Una i smatra se više obiteljskim poslom nego vladinom operacijom

Podsjetimo, Sjeverna Koreja veoma je uznapredovala kad je u pitanju razvoj najopasnijeg oružja na svijetu. Satelitske snimke glavnog sjevernokorejskog postrojenja pokazuju da je Pjongjang za svoj program nuklearnog naoružanja proizveo više plutonija nego se pretpostavljalo.

Snimke radiokemijskog laboratorija u nuklearnoj centrali Yongbyon, prikupljene u razdoblju od rujna 2016. do lipnja 2017., daju naslutiti da je u dva navrata došlo do ponovne obrade nuklearnog goriva u cilju proizvodnje "neutvrđene količine plutonija, što bi moglo dodatno osnažiti nuklearni kapacitet Sjeverne Koreje".

Snimke postrojenja u Yongbyonu za obogaćivanje urana pokazale su aktivnost centrifuga kako bi se povećala količina obogaćenog urana, drugog izvora za proizvodnju nuklearne bombe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju