Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U SUSJEDSTVU

Otkriveno kako je devetero djece oboljelo od danas gotovo zaboravljene bolesti: Liječenje traje od tri do šest mjeseci

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Oboljelo je šestero djece iz dvije obitelji, a dvoje su njihovi kontakti iz škole.

Devet osoba iz Novog Pazara oboljelo je od tuberkuloze, a u tijeku su testiranja njihovih kontakata. Kako je rečeno oboljela djeca su prethodno cijepljena, a njihovo stanje je stabilno i nema komplikacija.

Oboljelo je šestero djece iz dvije obitelji, a dvoje su njihovi kontakti iz škole. Nakon što su obavljena testiranja u dvije osnovne škole, otkrivena su još dva spomenuta slučaja, koji su bili u kontaktu s oboljelom djecom, a to dvoje skoro da nemaju nikakve simptome, piše Nova rs.

Safet Ganić, epidemiolog novopazarskog zavoda za javno zdravlje, objasnio je da je stanje djece stabilno i da nema komplikacija, jer su svi cijepljeni prilikom rođenja i primaju redovnu terapiju. Kako je otkriveno, izvor zaraze je bio jedan od roditelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svi su cijepljeni Vraća se zaboravljena bolest? Zaraza potvrđena kod devetero djece u susjedstvu, u tijeku testiranje učenika u školama

Ganić kaže da je ranije Novi Pazar bio endemsko područje i da se tuberkuloza češće pojavljivala, ali da u poslednje četiri godine ta brojka je manja. U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tijekom prošle godine potvrđeno je oko 30 slučajeva.

Pročitajte i ovo Znanstvenik, ilustracija (Foto: AFP) Otkriće znanstvenika Opasna bolest mnogo starija nego što se mislilo: "Pronašli smo tragove na gmazu starom 245 milijuna godina"

Liječenje od tuberkuloze traje od tri do šest mjeseci.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene