Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među papirima skrivenim 40 godina

Otkrivena neobjavljena, rukom pisana, Kafkina kratka novela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rukom pisana priča Franza Kafke pronađena je u tajnom arhivu s ostalim piščevim privatnim papirima. Radi se o kratkoj noveli, objavio je izraelski list Haaretz.

Velika kolekcija Kafkinih pisanih dokumenata bila je sakrivena u tri banke u Izraelu i Švicarskoj i to preko 40 godina. Iako je sve trebalo i dalje ostati tajna, izraelski vrhovni sud odbio je tu molbu. Po njegovom nalogu odvjetnici i učenici otvorili su neke od 10 sefova. Vjeruje se da se u njima također nalaze pisma, dnevnici i crteži.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Da sadržaj tih sefova ostane tajan bore se dvije sestre, koje tvrde da je to njihovo vlasništvo. Eva Hoffe i Ruth Wiesler, obje u svojim sedamdesetima, nalaze se u centru legalne zavrzlame oko Kafkine ostavštine i to već dvije godine. Tada su je naslijedile od svoje majke Ester, koja je bila tajnica Kafkinog najboljeg prijatelja Maxa Broda.

Ester Hoffe dobila je te papire 1968. godine i od tada ih je držala u tajnosti. Sutkinja Talia Pardo odbila je zahtjev sestara za daljnjom tajnošću, a sud će razmotriti i legitimnost nasljedstva, piše Telegraph. Kafkinu ostavštinu htjela bi i izraelska Nacionalna knjižnica, koja tvrdi kako su ti pronađeni papiri važan dio židovskog nasljeđa. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene