Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skrivene slike

Otkrivena još jedna tajna Stonehengea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misteriozna megalitska građevina služila je kao umjetnička 'galerija', tvrde britanski znanstvenici.

Stonehenge već stoljećima zbunjuje istraživače, koji mu nikako ne uspijevaju otkriti svrhu. Sada engleski znanstvenici tvrde kako je misteriozna megalitska građevina bila svojevrsna umjetnička galerija.

Pročitajte i ovo Izložba Prijavljeno policiji Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga" Slika nije dostupna još malo i gotovi radovi FOTO Impresivni prizori: Pogledajte igru svjetla i sjene na Pelješkom mostu za vrijeme juga

>> Otkrivena tajna Stonehengea

Nove snimke napravljene 3D laserskom tehnologijom ukazuju kako su klesari pažljivo birali koji materijal stavljaju na koju stranu kamenih stupova, kako bi osvijetlili njihove dijelove u određeno doba dana, prenosi Guardian.

Snimke pokazuju kako su slike uklesane u preostala 83 stupa, nevidljive golom oku, postale vidljive kada bi ih Sunce osvijetlilo pod određenim kutem. Otkriveno je više od 70 dosad neviđenih uklesanih slika i simbola, što njihov ukupan broj podiže na 115.

Istraživači su analizirali 850 gigabajta snimaka i otkrili da su ove slike blistale pod svjetlošću zalazećeg Sunca zimskog solsticija, ili u zoru najdužeg dana u godini.

'Ovo dokazuje da su naši preci poklanjali veliku pažnju Suncu, ali i pravcu iz kojeg bi posjetitelj prilazio Stonehengeu, jer bi slike blistale samo ako im se prilazi sa sjeveroistoka', rekao je profesor arheoastronomije Clive Ruggles.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene