Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Bourbon'

Otkriven tajanstveni virus: Prije 6 mjeseci odnio prvu žrtvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virus prenose krpelji, a simptomi su groznica i anoreksija.

Otkriven je novi virus šest mjeseci nakon što je od njega umro muškarac u SAD-u, prenosi The Independent. Virus je nazvan Bourbon, po istoimenom okrugu u američkoj saveznoj državi Kansas gdje je taj muškarac umro ovog ljeta. Znanstvenici su tek sad otkrili uzrok smrti.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet"

Virus prenose krpelji, baš kao i sličan virus HRTV. Virusi su osim po prijenosnicima slični i po početnim simptomima - groznici i anoreksiji. Virus Bourbon dijagnosticira se prema tim simptomima te proučavanjem krvi u laboratoriju. Sličan je drugim virusima u istočnoj Europi, Africi i Aziji, no takav virus dosad nije utvrđen na zapadnoj hemisferi.

Muškarac koji je preminuo u bolnici Sveučilišta u Kansasu od višestrukog zatajivanja organa zasad je jedina poznata žrtva virusa, pa liječnici ne znaju hoće li virus dovesti do smrti u svakom slučaju. Međutim, tvrde specijalisti sa sveučilišne bolnice, virusom su možda zaraženi drugi prije no što su ga liječnici otkrili.

'Virus Bourbon vjerojatno postoji već neko vrijeme, ali tek odnedavno imamo dijagnostičke tehnike za izolaciju i identifikaciju takvih virusa', rekao je Dana Hawkinson, specijalist za zarazne bolesti sveučilišne bolnice. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene