Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkriven je protein koji može usporiti razvoj raka jetre i omogućuje raniju dijagnozu i veće izglede za preživljavanje, objavilo je Sveučilište u Baselu.


Ta vrsta raka uglavnom pogađa starije muškarce koji već boluju od ciroze jetre i često se uoči tek u poodmakloj fazi, što skraćuje razdoblje preživljavanja.

"Protein nazvan LHPP sprječava nekontrolirano širenje stanica raka u jetri", objavilo je u srijedu u priopćenju švicarsko sveučilište.

Nedostatak tog proteina smanjuje za dvije godine životni vijek pacijenata. Stoga bi trebalo genetskim putem obnoviti proizvodnju tog proteina kod pacijenata koji ga nemaju.

Otkriće je objavljeno u časopisu Nature za koji je glavni autor istraživanja Sravanth Hindupur rekao da je "zapanjujuće da je LHPP bio potpuno odsutan u tumorskom tkivu, dok ga je bilo u zdravom tkivu".
Proučavano je 4000 proteina u zdravom tkivu i u tumorima jetre kod miševa.

"Na isti način kao i u primjeru miša, očit je pad razine LHPP kod tumora pacijenata pogođenih rakom jetre", dodao je. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Naši znanstvenici sudjelovali u otkriću koje predstavlja prvu liniju obrane od virusa Slika nije dostupna ZNANSTVENO POSTIGNUĆE Hoće li nova otkrića pomoći u predviđanju potresa?
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju