Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čovjek koji je ubio Nedu Soltan je identificiran kao Abbas Kargar Javid.


Nedin ubojica je identificiran kao pripadnik provladine milicije, nakon što su internet preplavile njegove fotografije s osobne iskaznice.

Vezani članci Joseph James DeAngelo mlađi (74) Bivši policajac osuđen na 11 doživotnih kazni: Ubio 13 i silovao na desetke žena, na izricanju presude ispričao se žrtvama Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu

Otkriveni identitet Nedinog ubojice pružit će novi izazov iranskoj vladi koja je tvrdila da su Nedu ubili strani agenti. Osobna iskaznica je Abbasu oduzeta nakon što ga je rulja zaustavila ubrzo nakon što je napustio krvavu scenu ubojstva tijekom masovnih prosvjeda 20. lipnja. Doktor Arash Hedžazi koji je pokušao spasiti život Nede rekao je da je osoba s fotografije sigurno njezin ubojica.

>> Uznemirujuća snimka koja jer obišla svijet: Ubili djevojku koja je promatrala prosvjed

'Muškarac koji je ispalio metak u Nedu, viknuo je kako je nije želio usmrtiti, no gnjevni prosvjednici uzeli su mu osobnu kartu i fotografirali ga, a potom su ga pustili', ispričao je dr. Hedžazi nakon Nedina ubojstva, dodavši kako je svjestan činjenice da se izlaže opasnosti, jer o svemu javno priča.

'Svi dokazi upućuju na to da su je ubili prosvjednici, a zatim pokrenuli propagandu protiv režima. Poručujem lažljivim medijima da će iskušenje proći. Sva sramota ostat će na njima', kazao je ajatolah Ahmad Hatami, član Vijeća stručnjaka u doba prosvjeda. Ajatolah Ahmad Hatami utjecajni je tvrdolinijaš, koji sjedi u iranskom Vijeću stručnjaka.

Video-snimka 26-godišnje Nede koja ranjena, krvavih usta i nosa leži na ulici, dok joj nekoliko Iranaca pokušava pomoći, postala je moćan simbol prosvjeda koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji.