Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij traje i dalje

'Oteti' brod pristao: Nitko ne zna kakva se drama na njemu odvijala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moldavski teretni brod Blue Sky M, za koji se u utorak nekoliko sati mislilo da je otet, pristao je u noći na srijedu u talijansku luku Gallipoli, javljaju agencije.

Na brodu se nalazi više stotina imigranata, možda i do 900, a po pisanju talijanskih medija navodno se radi o kurdskim i sirijskim izbjeglicama.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Slika nije dostupna NA PUTU PREMA ITALIJI VIDEO Drama na moru: Zapalio se trajekt pun ljudi, još uvijek nisu svi spašeni, ozlijeđeno nekoliko osoba, desetak nestalih

S broda je u utorak popodne, kad se nalazio u blizini grčkog otoka Krfa, upućen poziv u pomoć uz tvrdnju da se na palubi nalaze naoružani ljudi. Kako se posumnjalo da je brod otet, prema njemu su odmah poslani grčka fregata, brod obalne straže i vojni helikopter.

Grčke vlasti utvrdile su da brod nije u opasnosti niti da je u nekom mehaničkom kvaru. Službeno prijavljena destinacija broda bila je Rijeka, a krenuo je iz Turske. Blue Sky M je, međutim, u nekom trenutku napustila posada i on je vjerojatno na autopilotu krenuo prema Italiji, navodi BBC. Kad je ušao u talijanske vode presrela ga je talijanska ratna mornarica i preuzela nadzor nad plovilom. U suprotnom, brod bi se razbio na apulijskoj obali.

Drama na brodu koji je plovio prema Hrvatskoj: 'Tu su naoružani ljudi'

Kakva se točno drama odvijala na moldavskom brodu još nije poznato. Jedna je hipoteza, piše AFP, da su krijumčari ljudima ili gusari napustili brod kad su shvatili da im se približava grčka mornarica, ali za to nema službene potvrde.

Krijumčari ljudima često napuštaju brodove negdje na pučini kako bi izbjegli uhićenje, dodaje BBC.

Brod su u luci u Gallipoliju dočekala vozila hitne pomoći i djelatnici Crvenog križa. Očevici kažu da se nekoliko stotina ljudi iskrcalo s plovila.

Blue Sky M zapao je u nevolje u istom području u Jonskom moru kojem se odvijala dramatična akcija spašavanja putnika s plamtećeg talijanskog trajekta Norman Atlantic. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene