Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Oteta francuska jahta pristala u somalskoj luci Eylu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Luksuzna francuska jahta s 30 članova posade koju su u blizini Adenskoga zaljeva oteli pomorski razbojnici stigla je u sjevernu Somaliju, objavile su vlasti, a potvrdili i lokalni ribari.

Vjeruje se da su desetorica razbojnika u petak upala na jahtu Le Ponant dugačku 88 metara, dok se bez putnika vraćala sa Sejšela u Indijski ocean. Napadači su odveli brod do istočne obale Somalije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imala detaljan plan Zapalila jahtu svom bivšem poslovnom partneru, ali nije znala ključnu informaciju Jahta - 5 Pravna bitka Luksuzna jahta blokirana u Hrvatskoj ide na aukciju? Predsjednik oprezan: "Ako je to ukrajinsko, to treba dati Ukrajini"

Lokalni ribar Mahdi Daud Anbuure rekao je da je vidio brod kako stiže u grad Eyl na sjeveru zemlje, a prema njemu plovi mali čamac, očito opskrbni, prenosi AP.

Francuski premijer u subotu je rekao kako se nada da će moći izbjeći upotrebu sile radi oslobađanja mornara, ali da nijedna mogućnost nije isključena. Na brodu je 22 francuskih državljana, među njima i šest žena, a ima i ukrajinskih i korejskih državljana, objavile su vlasti.

Francuska fregata Le Commandant Bouan prati otetu jahtu, rekao je u subotu glasnogovornik francuske vojske Christophe Prazuck. Prema njegovim riječima, zrakoplov poslan iz francuske baze u Džibutiju nadletio je jahtu i stekao je dojam da je stanje ondje mirno.

Ribari su još prije devet dana vidjeli naoružane ljude, rekao je lokalni dužnosnik Hareed Iise Umar.

Abdirahman Mohamed Bangah, ministar informiranja poluautonomne sjeverne regije Puntlanda, rekao je kako se nada da će međunarodne snage "spasiti taj brod" koji se nalazi u Eylu, 310 kilometara sjeverno od glavnoga grada Mogadishua.

U zadnjih godinu dana uz somalsku je obalu oteto dvadesetak brodova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene