Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka u Beogradu

Osumnjičenom za špijunažu u korist Hrvatske 30 dana pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana Čedi Čoloviću (57), uhićenom pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje na osnovi prijedloga Tužiteljstva, potvrdila je glasnogovornica suda Tanja Koljenšić.

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije Slika nije dostupna Uhićen u Srbiji U Beogradu ispitan osumnjičeni za špijunažu

Ranije u nedjelju priopćeno je da je, posije saslušanja Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Čolovića i predložilo da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog dijela te uznemirenja javnosti.

Osumnjičenome uhićenom u petak, policijsko zadržavanje od 48 sati isteklo je oko 14 sati i on je do tada morao biti saslušan u tužiteljstvu.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, uhićeni Čedo Čolović je 57-godišnji bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz Drniša, s dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske.

Tužiteljstvo je ranije priopćilo da je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Komentirajući ovu špijunsku aferu, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović izjavio je za beogradske medije kako treba utvrditi koje je sve podatke otkrio nekadašnji pripadnik tzv. VRSK (vojske republike srpske krajine), osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, te tko su mu sve bili pomagači, jer je "riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih".

Stojanović je ocijenio da su odnosi Srbije i Hrvatske vrlo složeni i da ovo uhićenje zacijelo neće pridonijeti njihovoj stabilizaciji.

Vijest o uhićenju pada u vrijeme vrlo zategnutih diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije, ponajviše zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti kojim želi sudski goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene