Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najgori zločinci, ako nema smrtne kazne, osuđuju se na robiju od nekoliko tisuća godina kako nikad ne bi izašli na slobodu.


Nedavno je u SAD-u pogubljen Pablo Lucio Vasquez, poznat kao 'teksaški vampir', koji je ubio 12- godišnjaka i, prema vlastitom priznanju, pio njegovu krv. U poruci prije pogubljenja dječakovoj je obitelji napisao: 'Eto, sad ste dobili pravdu.'

Vezani članci Tomislav Horvatinčić - 5 Horvatinčić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: ''Takve medijske hajke, linča i pritiska nije bilo niti u najmračnijem komunističkom sustavu'' Tomislav Horvatinčić Pravna trakavica se nastavlja: Horvatinčić ponovno zatražio odgodu izvršenja kazne, odluka idući tjedan

To je ujedno potvrda da pravda jest dostižna iako se mnogi ne bi složili s time, primjerice oni koji se protive smrtnim kaznama. Zato postoje dugogodišnje zatvorske kazne koje u mnogim zemljama garantiraju da zločinac nikada neće izaći na slobodu, no ponekad to nije tako. Ovo su najduže kazne izrečene u povijesti.

Chamoy Thipyso, Tajland - 141.078 godina

Uvjerljivo najveća dosuđena kazna zatvora. Chamoy Thipyaso osuđena je 1989. na 141.078 godina zatvora. I to zato jer je bila uključena u lanac prevaranata koji su 16.231 osobu 'opelješili' za otprilike 15 milijuna kuna. Na, njihovu nesreću, među njima su bili i članovi kraljevske obitelji. Thipyaso je ipak imala sreće jer, bez obzira na izrečenu kaznu, maksimalan boravak u zatvoru za prevaru prema tajlandskom zakonu može biti 20 godina.

Otoman el-Gnaoui, Španjolska - 42.924 godine

Ovaj terorist, koji je sudjelovao u napadu na željeznicu u Madridu 2004. godine, u kojoj je ubijena 191 osoba, dobio je 42.924 godine u zatvoru. No, zbog zakonskog ograničenja, u iza rešetaka će provesti maksimalno 40 godina.

Charles Scott Robinson, SAD - 30.000 godina

Silovatelj djece iz Oklahome 1994. je dobio 5000 godina zatvora za svaku od šest optužnica protiv njega.

'Mislim da mogu osigurati da ostatak svojeg života provedete u zatvoru', kazao mu je sudac. Zahtjev za prijevremenim otpustom mogao bi dati tek kad navrši 108 godina.

Darron Bennalford Anderson, SAD - 11.250 godina

Osuđen je za pljačku, otmicu i silovanje starije žene 1993. godine. Žalio se na kaznu od 2200 godina i sud mu je odobrio novo suđenje. No, onda je osuđen na 11.250 godina.

Dudley Wayne Kyzer, SAD - 10.000 godina

Na Noć vještica 1976. ubio je svoju suprugu koja ga je napustila, punicu i studenta koji se slučajno zatekao u njihovoj kući. Prvotno je osuđen na smrt, no onda je dobio 10.000 godina zatvora. Danas ima 74 godina, a zahtjev za uvjetnim otpustom posljednji put mu je odbijen prošli mjesec.

Albert Woodfox, SAD - 43 godine u samici

Iz zatvora u Louisiani izašao je u veljači nakon što je u samici proveo 43 godine pokušavajući dokazati svoju nevinost. Samo jedan sat dnevno mogao je napustiti svoju ćeliju koja je bila nešto manja od 2 puta 3 metra. No, i kad bi bio u dvorištu, bio je u lancima i sam. Osuđen je s još dvojicom za ubojstvo zatvorskog čuvara 1972. godine. Njegovi pristaše tvrdili su kako su osuđeni u znak odmazde jer su predvodili štrajk glađu zbog nehumanih uvjeta u zatvoru.

O svojim patnjama u samici jednom je blogeru ispričao: 'Bojim se da ću poput djeteta, sklupčanog u fetalni položaj, ostati tako do kraja svog života. Bojim se da ću sam sebe ozlijediti i 'odrezati si jaja' i baciti ih kroz rešetke da vide da ne mogu više ovako.'

Paul Gidel Junior - 68 godina i 245 dana

To je najduže vrijeme koliko je netko proveo u zatvoru prije nego što je pušten. Geidel je 1911. bio 17-godišnjak kada je radio u hotelu i ušuljao se u sobu gosta Williama Jacksona. Bogati 73-godišnjak se probudio, uslijedila je borba u kojoj ga je Gidel ugušio, slučajno, krpom namočenom u kloroform.

Uvjetni otpust odobren mu je 1974, ali zbog strana kako će se prilagoditi na vanjski život, odlučio je ostati do kraja kazne, još šest godina. Ipak, uživao je u sedam godina slobode te je umro u domu s 93 godine, piše Independent.