Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oštećeni kitolovac prijeti okolišu Antarktike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelandski dužnosnici upozorili su na moguću ekološku katastrofu na Antarktici nakon što je na japanskom kitolovcu izbio požar, ostavivši brod oštećen i bez pogona i koji sada bespomoćno pluta u blizini staništa pingvina na zamrznutoj obali tog bijelog kontinenta.

Većina od 160 članova posade broda Nisshin Maru, nosivosti 8.000 tona, evakuirano je na tri ostala broda, dok je na kitolovcu ostalo 20 ljudi. Nije još potvrđeno, ali čini se da je u borbi s požarom poginuo jedan član posade, javlja agencija DPA.

Pročitajte i ovo Ilustracija potvrdila glasnogovornica Otkriveno što je uzrok nesnosnog smrada u dijelu Zagreba Jeff Capps na Južnom polu Život mu se okrenuo Dao otkaz i zaposlio se na Antarktici: "Radim i na -76 stupnjeva, zarađujem 75.000 eura, a sve je divno dok ne otvorite vrata"

Novozelandski ministar okoliša Chris Carter, čija je zemlja pokrenula akciju pomoći japanskom brodu, strahuje zbog smrtonosnog tereta Nisshin Maru - 1.000 tona nafte i kemikalija koji bi se mogli izliti u more.

"Stanje je ozbiljno...imamo teško oštećen brod prepun toksičnih tereta. Izlijevanje bi imalo katastrofične posljedice za nedirnut okoliš Antarktike", kazao je Carter čije riječi prenosi Reuters.

Premda je odgovornost za oštećeni brod prvenstveno na japanskim vlastima, nalazi se u vodama u kojima, prema međunarodnom sporazum, Novi Zeland obavlja akcije potrage i spašavanja.

Glenn Inwood, glasnogovornik japanske industrije kitolova, izjavio je za Radio Novi Zeland da je požar koji je izbio u potpalublju, gdje se tretiraju lešine golemih kitova, brzo ugašen, da je posada čitava te da se jedan član posade smatra nestalim. 

Glasnogovornik Carterova ureda je istaknuo da požar na japanskom brodu nema nikakve veze s prosvjedima ekološke udruge Sea Shepherd Conservation Society protiv japanskog lova na kitove.

U ponedjeljak su se brod spomenute udruge Robert Hunter i japanski brod Kaiko Maru sudarili u vodama Južnog oceana, svaljujući krivnju jedni na druge. Drugi "prosvjedni" brod Esperanza, u vlasništvu Greenpeacea, još uvijek je u tim vodama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene