Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prelazak u UN

Ostavka slovačkog ministra vanjskih poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubis u srijedu je podnio ostavku, nakon što je dobio ponudu da preuzme dužnost u Ujedinjenim Narodima.

Kubis star 56 godina preuzeti će dužnost izvršnog tajnika gospodarskog povjerenstva UN-a za Europu  u Ženevi, izjavio je u srijedu novinarima u Bratislavi.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Slika nije dostupna Kubiš: Principijelno stajalište Slovačke o nepriznavanju neovisnosti Kosova

Slovački su mediji najavljivali da će Kubis, dugogodišnji slovački diplomat, na jesen postati povjerenik Europske unije. Nagađalo se također da bi mogao naslijediti Jaapa de Hoopa Scheffera na mjestu glavnog tajnika NATO-a.

'Preuzeo sam ponudu (za UNECE) nakon savjetovanja s predsjednikom vlade Robertom Ficom i predsjednikom države Ivanom Gašparovićem a danas ili sutra morao bi to formalno potvrditi i (glavni tajnik UN-a) Ban Ki-moon', izjavio je Kubis.

Kubis će preuzeti dužnost izvršnog tajnika gospodarskog povjerenstva UN-a za Europu Fico je izjavio da nije sretan zbog Kubisove ostavke, ali njegov odlazak na novu dužnost smatra znakom uspješnog nastupa Slovačke na međunarodnoj razini.

Kubis je stekao međunarodni ugled kao glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u razdoblju od 1999. do 2005. Nakon izbora u Slovačkoj 2006. postao je ministar vanjskih poslova.

Kao karijerni diplomat, već je dugo najavljivao da bi htio raditi u nekoj međunarodnoj organizaciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene