Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadesetdvogodišnja alpinistica, koju su iz područja Mt. Everesta poznatog kao "zona smrti" u nedjelju spasili njezini kolege koji su slučajno naišli, kazala je kako su je na visini od oko 8.500 metara ostavili članovi njezina alpinističkog tima i vodič.


Učinili su to, kaže, nakon što se požalila da joj nije dobro.

Vezani članci Prosvjed u Zaprešiću (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) U Zaprešiću tuga i ljutnja: Građani paljenjem svijeća prosvjedovali zbog tragične smrti Mattea Ružića Dječacima zarobljenima u pećini ponestaje vremena (Foto: AFP) U spašavanje se uključuje i Elon Musk: U pećini drastično pala razina kisika, hitno treba izvući zarobljene dječake

Usha Bista, podrijetlom iz Nepala, novinarima je ispričala kako ju je njezin vodič ostavio
nadomak samome vrhu nakon što mu se požalila da joj je zlo, a članovi tima s kojima se penjala na Mt. Everest uskratili su joj vodu i hranu.

- Izdali su me članovi vlastitog tima, a moj vodič ostavio me u
nesvjesnom stanju. Ne znam što se događalo nakon toga, rekla je Bista novinaru AP-a u Katmanduu.

Najprije joj je pozlilo na visini od oko 8.500 metara. 

- Molila sam da mi pomognu, a moj vlastiti vodič koji je hodao iza mene samo mi je dodao bocu s kisikom, koja je 'presušila' nakon samo 15 minuta. Bila sam odlučna u namjeri da se uspnem do vrha te sam se uspjela popeti još dvjestotinjak metara gdje sam se onesvijestila, ispričala je Bista.

Voditelj njezina tima Ang Ngima nije bio dostupan za komentar
novinarima, a Udruga nepalskih alpinista i vladin Ured za alpinizam izvijestili su kako će o ovome provesti istragu.