Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Vrhovni sud zabranio pobačaj nakon 12. tjedna trudnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Vrhovni sud jučer je preglasavanjem potvrdio ustavnost zakona kojim se zabranjuje pobačaja djelomičnim porodom nakon 12. tjedna trudnoće i time otvorio put da se na razini saveznih država uvedu dodatna ograničenja za pobačaj.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je s 5:4 izglasala odluku po kojoj Zakon o zabrani pobačaja djelomičnim porodom, koji je predsjednik George W. Bush potpisao 2003., ne krši ustavno pravo žene na pobačaj.

Pročitajte i ovo Hod za život u Rijeci - 2 Održan i Hod za slobodu VIDEO/FOTO I na Korzu s jedne strane Hod za život, s druge Hod za slobodu: "Nećemo pokleknuti!" Slika nije dostupna Alarmantni podaci U 2015. u Hrvatskoj rodilo je 1100 djevojaka mlađih od 19 godina, 226 ih je prekinulo trudnoću

To je jedna od najznačajnijih odluka Vrhovnog suda SAD u tom području od presude u predmetu "Roe protiv Wadea" iz 1973., kojom je Amerikankama zajamčeno temeljno ustavno pravo na pobačaj, ocjenjuje u izvješću AP.

Zakon ne predviđa iznimku po kojoj bi se pobačaj djelomičnim porodom nakon 12. tjedna trudnoće mogao obaviti ako je zdravlje žene u pitanju.

"Zakon ne treba liječnicima koji obavljaju pobačaje dati neograničeno pravo u obavljanju njihove medicinske prakse", naveo je u većinskom mišljenju sudac Anthony Kennedy.

Liječnicima koji prekrše zakon prijeti kazna do dvije godine
zatvora.

Sutkinja Ruth Bader Ginsburg, odluku je nazvala "uznemirujućom", te pred novinarima pročitala dio svog izdvojenog mišljenja u kojem ističe kako je riječ o "nastojanju da se otkine dio prava na pobačaj, koje je opetovano potvrđivao Vrhovni sud".

Administracija je donošenje zakona branila kao povlačenje granice između pobačaja i čedomorstva.

Komentirajući odluku suda predsjednik Bush je kazao kako ona potvrđuje napredak koji je administracija postigla u obrani "nepovredivosti života".

"Zadovoljan sam što je Vrhovni sud podržao zakon koji zabranjuje gnusni postupak pobačaja djelomičnim porodom", kazao je Bush dodajući kako Ustav nije prepreka da zastupnici donose zakone koji odražavaju suosjećanje i humanost Amerike, prenosi NBC News.

"Ja plješćem na današnju odluku suda, i nadam se da ona otvara put napretku u borbi da zakoni naše zemlje poštuju nepovredivost nerođenog ljudskog života", izjavio je čelnik republikanske manjine u Predstavničkom domu John Boener.
Skupine za zaštitu prava na pobačaj i vodeće udruge opstetričara i ginekologa kazale su kako je postupak koji je odlukom zabranjen nekad sigurniji za ženu, te da njegova zabrana može zaprijetiti većini pobačaja nakon 12. tjedna trudnoće.

U SAD se godišnje obavi oko milijun pobačaja, prema posljednjim statistikama. Gotovo 90 posto njih obavi se u prvih 12 tjedana trudnoće i oni nisu obuhvaćeni odlukom suda. Istodobno, godišnje se obavi oko 2.200 pobačaja nakon 12. tjedna - dilatacija i ekstrakcija - što je medicinski termin koji rabi većina liječnika, sudeći prema zadnjim dostupnim podacima, iz 2000. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene