Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski avanturist, 28-godišnji IT stručnjak Peter Kinloch, preminuo je na najvišem vrhu svijeta.


Nesretni Kinloch penjao se na Mount Everest iz humanitarnih razloga, u sklopu kampanje sakupljanja novca za OCD Action. namjera je mu je bila osvojiti sedam najviših vrhova na svih sedam kontinenata (tzv. Seven Summit Challenge).

Vezani članci HGSS-ova akcija spašavanja na Velebitu - 3 Ekskluzivne snimke velike akcije HGSS-a u kojoj je s Velebita spašen planinar: Otkriveno i kako je došlo do nesreće Spašeni planinar i pas FOTO Spašeni planinar zahvalan HGSS-ovcima: "Kako su izgledale minute i sekunde dok nisu došli? Sporo, sporo..."

Kinlocha su njegove kolege morale ostaviti za sobom kako i sami ne bi nastradali. Uoči dolaska na sam vrh, Kinloch je počeo teturati i žaliti se da ne vidi dobro. Nekoliko Šerpa priskočilo mu je u pomoć te su 12 sati proveli pokušavajući ga osposobiti u ledenim uvjetima. No, napori su bili uzaludni, nisu ga više mogli nositi i morali su se suočiti sa stravičnom odlukom da ga moraju ostaviti i prepustiti ga njegovoj sudbini jer će u protivnom i sami stradati.

Kinloch je, inače, bio vrstan planinar u odličnoj fizičkoj kondiciji i već je osvojio nekoliko najviših vrhova svijeta. Najveća želja bila mu je popeti se na Mount Everest. U britanskoj humanitarnoj organizaciji OCD Action, koja se bavi opsesivno-kompulzivnim poremećajima, kažu da je umro ispunjavajući svoj san.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju