Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I nedavno se dogodio trenutak karakterističan za ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Bio je to klasični 'Putinov trenutak'. Dvorana je bila ispunjena tisućama novinara, a tradicionalnu godišnju konferenciju uživo su prenosili svi ruski televizijski kanali i web stranice. Postavljeno je pitanje o Turskoj i zašto je u studenom oboren ruski ratni avion, a i dalje bijesni Vladimir Putin, uz podsmijeh se odlučio za uvredljiv govor.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP ) Vladimir Putin napokon otkrio kojim se cjepivom cijepio: "Nakon prve doze nisam uopće ništa osjećao" Joe Biden i Vladimir Putin Putin nakon sastanka s Bidenom: "On je iskusni državnik. Znatno je drugačiji od predsjednika Trumpa"

'Ako je netko iz turskog vodstva odlučio lizati Amerikance po određenom mjestu, ne znam jesu li postupili ispravno i ne znam je li Amerikancima to bilo potrebno', poručio je. Uslijedio je smijeh pa čak i pljesak dijela ruskih novinara. Strani novinari izgledali su zapanjeno.

Iako je Putin izostavio navesti o kojem mjestu govori, svi u sobi znali su na što je mislio.

Vladimir Putin ima 'prljava' usta koja koristi kako bi postigao određeni učinak. Prvi put javnost je dobila priliku čuti jedan takav nastup u rujnu 1999. godine kada je bio nepoznati premijer. Psovkama koje je koristio u govoru nakon smrtonosnih teorističkih napada u Rusiji šokirao je i same Ruse. Nikada prije nisu čuli ništa slično od nekog vođe. No, godio im je njegov nastup jer su smatrali da im leđa čuva čvrsti, snažni vođa koji će se boriti da ih zaštiti.

Kako je, samo 18 mjeseci nakon vjenčanja, postao jedan od najbogatijih Rusa

Nekoliko mjeseci kasnije kada je bolesni Boris Jeljcin odstupio, Putin je postao predsjednik. Ali način govora nije promijenio.

Njegov smisao za humor često sadrži dozu ironije. Michele Berdy koja piše za Moscow Times godinama prati Putinov retorički stil i misli da je to njegov način da bude 'tip iz susjedstva'.

Često se okreće ruskim tradicionalnim izrazima, koji povremeno prkose prijevodu. Jedna od prvih bila je referenca o kozi za vrijeme posjeta Tonyja Blaira.

'Iznad nas je Allah, ispod nas su koze', ono je što je Putinov prevoditelj preveo da je rekao Blairu. Međutim, koza ima i drugo značenje u ruskom jeziku, a to je gad ili nešto puno gore.

No, nije bilo upitno što je mislio reći kada je na pitanje o njegovom navodnom bogastvu odgovorio sljedeće: 'To je takvo smeće. Iskopali su ga iz nosa i premazali po svojim novinama'.

'Putinizmi' su u Rusiji postali slavni, a često se tiču seksa.

'Jednom su me pitali kada sam se počeo seksati. Ne sjećam se...sjećam se točno kad sam to napravio zadnji put. Mogu to definirati do u minutu', rekao je na konferenciju u srpnju 2006. godine.

Do mnogih primjedbi dovede očiti bijes koji pomaže u očvršćivanju Putinova mačo imidža, piše CNN.

Drugima to ne bi prošlo

U prosincu 2011. skupina mladih ljudi s bijelim vrpcama na kaputima okupila se na zaleđenim ulicama Moskve kako bi prosvjedovali protiv, kako su tvrdili, namještenih parlamentarnih izbora. Putin je ismijao njihov simbol. 'Iskreno govoreći, kad sam vidio one male vrpce pomislio sam da je to neka vrsta akcije protiv AIDS-a. Neugodno mi je reći da sam mislio da nose kondome', izrugivao se.

Komentarom je razbijesnio oporbu, a nije najbolje prošao ni među ruskom obrazovanom klasom. Među njima je književni ruski vrlo cijenjen, a kada se ne šali na svoj način, Putin ga izvrsno govori.

Bardy kaže kako je upravo zbog toga uvijek mislila da je njegovo izražavanje stvar strategije. Odlučuje kada želi napustiti standardni književni ruski jezik i prebaciti se na nestandardni.

Većina europskih i američkih političara ne bi se uspjela izvući kada bi se odlučili za komentare nalik Putinovima. U Rusiji, međutim, čini se, da su dio političke atrakcije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook