Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPORA AMERIČKE VLADE

Oružane snage BiH dobile četiri nova američka helikoptera vrijedna 39 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri nova američka helikoptera tipa Bell Huey II predana su u petak na uporabu oružanim snagama Bosne i Hercegovine, što je gesta koja je označena kao izravna potpora vlade SAD državnim institucijama u sadašnjoj krizi izazvanoj secesionističkim planovima vlasti Republike Srpske.

Gotovo istodobno kada je parlament RS u Banjoj Luci raspravljao o prijedlogu da se oružane snage BiH ukinu, u vojarni Rajlovac kod Sarajeva, u nazočnosti američkog veleposlanika Erica Nelsona te predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana državnog vrha Šefika Džaferovića, obavljena je primopredaja novih helikoptera, vrijednih gotovo 39 milijuna dolara.

BiH je iz svog vojnog proračuna za to izdvojila nešto više od četiri milijuna dolara, dok je ostatak iznosa isplaćen kroz program vlade SAD namijenjen pomoći prijateljskim zemljama.

Novi helikopteri poboljšana su verzija letjelica tipa UH-1H Iroquois, koje zračna brigada oružanih snaga BiH već ima u svom sastavu, a namijenjeni su zračnom prijevozu, medicinskoj evakuaciji, gašenju požara te traganju i spašavanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPET ZAISKRILO Dodik želi ukidanje jedinstvene vojske BiH i formiranje vojske RS, a Komšić ga optužuje za pobunu

"Očekujem da će još opreme za oružane snage BiH doći u predstojećem razdoblju", kazao je veleposlanik Nelson tijekom ceremonije, dodajući kako su SAD ponosne jer podupiru BiH kao partnera koji je na putu članstva u NATO savezu.

Pročitajte i ovo Željko Komšić (Foto: STR / AFP) OZBILJNE OPTUŽBE Žestok govor Komšića u UN-u: Hrvatsku i Srbiju optužio za nastavak ratnih politika

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić rekao je kako je BiH zahvalna na ovoj gesti jasne potpore očuvanju mira i stabilnosti te opstanka njenih oružanih snaga koje su izložene stalnim pritiscima iz RS.

"Oružane snage BiH su pravljene zbog mira, po svojoj brojnosti, opremljenosti jasno je da ne predstavljaju prijetnju nikome, nisu usmjerene ni protiv koga", kazao je Komšić ističući kako ga i osobno iskustvo potiče da nikada ne bira rat kao izbor. Poručio je kako mir u BiH ovisi o mudrosti i strpljenju, ne o "natezanju", za koje je kazao kako je uglavnom besmisleno.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je kako je novim helikopterima oružanim snagama BiH dano sredstvo da budu još učinkovitije, istaknuvši kako se to čini uz jasnu potporu vlade SAD.

"To je za BiH od neizmjernog značaja", kazao je Džaferović dodajući kako se reforma obrane u BiH, provedena 2005., pokazala najuspješnijom u državi jer je pokazala kako ta država ima budućnost i da se u njoj sve može riješiti dogovorima i razgovorima umjesto da se proizvode stalni sukobi.

Aludirajući na stalne napade Milorada Dodika na oružane snage BiH Džaferović je kazao kako je vrijeme da se s tim prestane jer je to pogrešan pristup koji samo vodi daljoj destabilizaciji prilika u zemlji.

Poslao je poruku kako će oružane snage u BiH štititi mir, stabilnost i teritorijalnu cjelovitost zemlje jer im je to zadaća te je pozvao na mir, suzdržanost i međusobno poštovanje i u regiji.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene