Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre mjere zbog nepoštivanja suda

Organizatori katalonskog referenduma moraju svaki dan plaćati do 12.000 eura kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski ustavni sud objavio je u četvrtak da je odredio globe od 6.000 do 12.000 eura dnevno za 24 organizatora referenduma o samoodređenju Katalonije, koji bi se trebao održati 1. listopada.

Odluka o globi za organizatore referenduma, koju su suci donijeli jednoglasno, je posljednja od brojnih mjera poduzetih u svrhu zaustavljanja organiziranja zabranjenog referenduma, kojeg katalonska separatistička vlada kani održati.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!" Suđenje katalonskim separatistima (Foto: AFP) Nakon neuspjela referenduma Sud osudio katalonske čelnike, separatistima od 9 do 13 godina zatvora

Globa od 12.000 eura dnevno je određena katalonskom potpredsjedniku Orilou Junquerasu, zamjeniku katalonskog ministra gospodarstva Josepu Maria Joveu, koji je uhićen u srijedu, kao i sedmorici članova izbornog povjerenstva. Globu će morati plaćati dok na počnu poštivati odluke suda.

Petnaest članova teritorijalnih izbornih povjerenstava će morati platiti globe od 6.000 eura dnevno. Isti iznos morat će plaćati dužnosnica izbornog procesa, Montserrat Vidal.

Globe Joevu i Vidal će biti na snazi sve dok oni ne dokažu pred sudom da su poništili odluke i mjere koje krše obustavu referenduma, navodi se u priopćenju.

Sud je tako po prvi puta u djelo proveo reformu iz 2015. koja mu daje ovlasti da odredi globe vlastima i dužnosnicima koji krše sudske odluke, a daje mu i mogućnost suspendiranja s funkcija.

Španjolska civilna garda je uhitila 14 dužnosnika katalonske vlade tijekom velike policijske operacije kada je zaplijenjeno blizu 10 milijuna glasačkih listića 50-ak kilometara od Madrida. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene