Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anti EU raspoloženje

Meta državne kampanje: Von der Layen nije ni trepnula kad je doznala za huškačke plakate u susjednoj zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ursula von der Leyen postala je meta nove kampanje koju je pokrenuo Viktor Orbán unutar koje se iznose ozbiljne optužbe protiv politike Europske unije.

Diljem Mađarske osvanuli su jumbo plakati na kojima predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stoji pored Alexandera Sorosa, 38-godišnjeg sina milijardera Georgea Sorosa i trenutačnog predsjednika Zaklade otvoreno društvo (OSF), s tekstom napisanim velikim slovima: "Nemojmo plesati na melodiju koju zvižde!"

Iako je mađarska vlada u prošlosti ocrnila obitelj Soros i OSF koji donacijama podupire organizacije civilnog društva diljem svijeta, ovo je prvi put da je Von der Leyen meta kampanje koju vodi država.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez nadzora Novi napad psa! Izletio iz dvorišta i ugrizao prolaznicu

Neobvezujuća konzultacija zbirka je pristranih izjava o različitim politikama EU-a koje od građana traže da izaberu između dva moguća odgovora, jednog protiv i jednog za, objašnjava Euronews. U sklopu kampanje bit će poslane ankete mađarskim kućanstvima do Božića i trebale bi biti vraćene najkasnije do 10. siječnja, uz dostupnu online verziju.

Većina od 11 pitanja uključuje lažne informacije, poput tvrdnji da je financijska potpora iz Bruxellesa palestinskoj organizaciji također stigla do Hamasa, što nije dokazano, te da Bruxelles želi stvoriti migrantska geta u Mađarskoj, a takav cilj ne postoji u migracijskoj reformi bloka.

Pročitajte i ovo Potrošnja lijekova - 1 Ozbiljan problem Hrvati na njih troše milijune eura i ne shvaćaju dovoljno u kolikoj su opasnosti: "S obzirom na stanje nacije, nisam uopće iznenađen"

Ostala pitanja usredotočuju se na vojnu i financijsku potporu EU-a Ukrajini te zahtjev za članstvo i ratom razorene nacije, čemu se mađarski predsjednik Viktor Orban protivi.

Reagirajući na postavljanje jumbo plakata, Eric Mamer, glavni glasnogovornik Europske komisije, rekao je da je Von der Leyen, nakon što su joj pokazane slike, bila potpuno ravnodušna i da nije ni trepnula.

"Predsjednica ima puno povjerenje u sposobnost mađarske javnosti da odluči na temelju objektivnih, činjeničnih informacija o tome što radimo", rekao je Mamer.

"Budimo jasni. Znamo da ovo nije prvi put. Vjerojatno nije posljednji put. Imamo posla koji trebamo obaviti. Moramo upravljati krizama. Imamo politike koje moramo provoditi."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene