Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslao opasnu poruku

Orban ponovno izabran za predsjednika Fidesza, opleo po institucijama EU-a: "Bruxelles uništava Europu i zabija novi čavao u njezin lijes"

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp
Vladajuća mađarska stranka Fidesz na svom 30. kongresu u subotu je za predsjednika ponovno izabrala premijera Viktora Orbana koji je obećao da će se boriti za svoj model Europe i da je bolje mijenjati Europsku uniju nego napustiti je.

Vladajuća mađarska stranka Fidesz je za predsjednika ponovo izabrala premijera Viktora Orbana. Nakon što je ponovo izabran Orban je obećao da će se boriti za svoj model Europe i da je bolje mijenjati Europsku uniju nego je napustiti.

Mađarska je razvila model Europe koji se temelji na nultoj stopi migracija, na gospodarstvu temeljenom na radu i punoj zaposlenosti, na snažnoj obitelji, niskim porezima i "osjetljivoj zelenoj tranziciji", rekao je Kongresu.

"Moramo se suprotstaviti modelu Europe za kakav se zauzima Bruxelles", rekao je Orban ocijenivši da je takav model neodrživ i nema budućnosti.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja DNEVNIK NOVE TV PITA Ocijenili ste organizaciju Dana sjećanja! Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Bruxelles uništava Europu i vodi je u smrt, zabija novi čavao u njezin lijes svakog dana" rekao je. "Naš je posao da to zaustavimo", i zato "moramo biti jedinstveni", poručio je.

Mađarska mora mijenjati Europsku uniju, a ne napustiti je "a to je moguće jedino radikalnom promjenom u Bruxellesu", rekao je.

Model Europe za kakav se zauzima Bruxelles vodi u kaos.

"Javni red nestaje, a posljedice migracije ondje izmiču kontroli", rekao je.

Raste javni dug i ulagači svoj novac plasiraju u Ameriku i Aziju, rekao je mađarski premijer te optužio za to birokrate u Bruxellesu.

Godine 1990. Europa je činila 23 posto u svjetskoj ekonomiji, a sada je taj udio pao na 15 posto.

"Ne želimo da nas porobi (George) Soros (američki investitor židovsko-mađarskog porijekla), ne želimo živjeti između ratova bandi, migrantskih getoa i ne želimo da Europa i Mađarska postani muzeji na otvorenom koje je lijepo posjetiti, ali nemaju budućnost, već samo prošlost", rekao je premijer koji se godinama predstavlja kao branitelj kršćanske, tradicionalne Europe.

Mađarska vlada pokrenula je u petak nove "nacionalne konzultacije" s ciljem "obrane suvereniteta" srednjoeuropske zemlje pred različitim stajalištima Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 ANALIZA ANDREJA KNEZA Nemate novca za nekretnine, a želite uložiti? Jesu li trezorci pravi izbor i kako građani nesvjesno pale novac?

"Bruxelles želi uspostaviti migrantska geta u Mađarskoj. Što mislite o tome?", jedno je od 11 pitanja u upitniku objavljenom na Facebook stranici mađarske vlade.

Nacionalistički premijer poseže za tom metodom bez pravnog učinka od 2015. godine kako bi dao legitimitet svojim anti-EU stajalištima.

Osim migracijske politike, konzultacija se bavi i ratom u susjednoj Ukrajini s kojom Mađarska ima napete odnose.

Mađarska, iako članica NATO-a, odbija poslati vojnu pomoć Kijevu i održava veze s Moskvom. Budimpešta je upozorila Europsku komisiju da ne otvara pristupne pregovore s Kijevom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene