Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužnice protiv marinaca za pokolj iračkih civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon istrage koja je trajala dulje od godinu dana, danas bi trebale biti podignute optužnice protiv američkih marinaca odgovornih za pokolj nad 24 iračka civila u gradu Haditha, koji se dogodio u studenom 2005. godine.

Novinska konferencija zakazana je za danas poslijepodne u 13 sati (22 sata po srednjoeuropskom vremenu) u marinskoj bazi Camp Pendelton u Kaliforniji, na kojoj će se objaviti optužbe koje ih terete u rasponu od zanemarivanja dužnosti do ubojstva.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

Vojni izvor je kazao za ABC News da će najmanje osam marinaca biti optuženo za ubojstva civila u Hadithi, 95 km sjeverno od Bagdada, 19. studenoga 2005.

Očekuje se da će se najteže optužbe odnositi na petoricu marinaca koji su bili na poprištu ubojstava, uključujući vođu skupine narednika Franka Wutericha.

Izvori nisu naveli s kojim će se optužbama marinci suočiti, no
očekuje se da to budu optužbe za obična ubojstva ili ubojstva s predumišljajem.

Tri marinska časnika, koja nisu bila na mjestu ubojstva, također će biti optužena po zapovjednoj odgovornosti za zanemarivanje dužnosti, za što je najveća kazna do šest mjeseci zatvora, kazali su izvori.

Pokolj u Hadithi dogodio se nakon što je, pri prolasku američkog konvoja, u eksploziji bombe postavljene kraj ceste poginuo kaplar Miguel Terrazas, koji je bio izuzetno omiljen u svojoj postrojbi.

Nakon eksplozije bombe marinci su navodno ubili pet nenaoružanih muškaraca u automobilu koji je naišao, te potom krenuli u osvetnički pohod po najbližim kućama, ubivši ukupno 24 civila, među kojima 15 žena i djece.

Iako su se ubojstva dogodila u studenom 2005., pojedinosti o njima nisu objavljene sve dok tjednik "Time" nije objavio priču u ožujku 2006.

Sve do tada vojska je tvrdila kako je 15 civila poginulo u eksploziji bombe koju su uz cestu postavili pobunjenici.

Vojni dužnosnici poslije su objavili da je popis žrtava dulji, te da nitko od civila nije poginuo u eksploziji bombe.

Vojni istražitelji proveli su dvije opsežne istrage, jednu vezanu uz
ubojstva i drugu uz pokušaj njihova zataškavanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene