Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni general Vojske Republike Srpske Novak Đukić izjavio je na Sudu Bosne i Hercegovine kako se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za ratne zločine.


'Ne osjećam se krivim', odgovorio je Đukić komentirajući navode optužnice koja ga tereti da je kao časnik vojske bosanskih Srba odgovoran za topnički napad na Tuzlu u kojemu je ubijena 71, a ranjeno više od 240 osoba.

Vezani članci Bivši udomitelj djevojčice Bivši udomitelji djevojčice shrvani: "Pozdravili smo se s našim anđelom, danas smo je dotaknuli posljednji put. Da smo znali... Ne bi je dali pa makar u zatvoru završili" Slika nije dostupna Cijelo selo u RS osumnjičeno za ratni zločin

Topnička postrojba kojom je zapovjedao Đukić je 25. svibnja 1995. godine gađala samo središte Tuzle, a od eksplozije samo jedne granate kod mjesta poginulo je preko sedamdeset osoba, pretežito mladih koji su se tu svaku večer okupljali.

Bivši general optužen je za još jedan topnički napad na Tuzlu tijekom kojeg je poginula jedna osoba.

Optužnica tereti Đukića da je kao zapovjednik topnicima odgovoran za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kao otegotna okolnost Đukiću utvrđena je činjenica da je znao da je Tuzla još 1993. godine proglašena zonom pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Đukić, koji je bio i posljednji načelnik Glavnog stožera VRS uoči njena ukidanja 2001. godine uhićen je u studenome prošle godine u Banjoj Luci gdje je živio.

Od tada se nalazi u pritvoru Suda BiH u Sarajevu.