Maria Butina (Foto: AFP)
Maria Butina (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruska državljanka, aktivistkinja Maria Butina, koju su američke vlasti optužile da je ruska špijunka te je sumnjiče za pokušaj utjecaja na američku politiku prema Rusiji, prihvatila je u ponedjeljak ponudu da se izjasni krivom za urotu i surađuje s američkim saveznim, državnim i lokalnim vlastima, javio je u ponedjeljak kanal ABC News.


Butina je u nagodbi s tužiteljstvom, čiju je kopiju po vlastitim navodima dobio ABC News, navela da je u SAD-u djelovala po nalogu jednog ruskog dužnosnika.

Vezani članci Aleksej Navaljni u Rusiji Aleksej Navaljni sletio u Rusiju pa ga odmah priveli, na moskovskom aerodromu uhićeni i njegovi pristaše Ilustracija Ruski teretni brod potonuo u blizini turske obale, u tijeku akcija spašavanja posade

Bivša studentica američkog sveučilišta, Butina je ranije odbijala prihvatiti krivicu za američke optužbe iz srpnja ove godine o tome da je agentica ruske vlade i da je djelovala urotnički u njezinu korist.

Tužitelji su je tijekom ljeta optužili da se je zajedno s jednim ruskim dužnosnikom i dvoje američkih državljana infiltrirala u moćnu lobističku skupinu okupljenu u Nacionalnoj udruzi za pravo na oružje, koja ima bliske veze s republikancima uključujući predsjednika Donalda Trumpa, te da je utjecala na američku politiku prema Moskvi.

Odvjetnici Marije Butine ranije su odbacivali optužbe protiv svoje klijentice kao "prenapuhane".

Slučaj protiv Butine vodi ured američkog tužiteljstva u Washingtonu i odjel nacionalne sigurnosti, a ne posebni savjetnik Robert Mueller, koji istražuje rusko miješanje u američke izbore 2016. i bilo kakvu povezanost Moskve s članovima Trumpove izborne kampanje. (Hina)