Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izborno vijeće mora službeno odobriti potpise i postaviti krajnji rok za drugu peticiju, koja ima moć pokrenuti referendumski proces.


Venezuelska oporba prikupila je dovoljno valjanih potpisa za sljedeći korak prema referendumu o opozivu predsjednika Nicolasa Madura, potvrdili su predstavnici oporbe.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Plenković o obrani ministrice Divjak od zahtjeva oporbe za smjenom: "O tom potom" Samoproglašeni venezuelski predsjednik Juan Guaido (Foto: AFP) Venezuelsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Guaidoa za "veleizdaju"

Više od 400.000 glasača ratificiralo je svoje potpise koje su otiskom prsta dali na peticiju, rekao je oporbeni čelnik Henrique Capriles.

Najmanje je 195.771 potpisa, ili 1 posto registriranih glasača, je bilo potrebno za sljedeći korak u procesu, prema državnom izbornom vijeću.

Sljedeći korak kaže da izborno vijeće mora službeno odobriti te potpise i postaviti krajnji rok za drugu peticiju, za koju je potrebno 20 posto glasača ili oko 4 milijuna potpisa, da se pokrene referendumski proces.

Maduro, koji je na predsjedničku dužnost izabran u travnju 2013., a mandat mu istječe 2019., se namjerava suprotstaviti naporima oporbe te je izjavio da je referendum "opcija, a ne obaveza".

Naftom bogata Venezuela potonula je u duboku gospodarsku krizu zbog pada cijena nafte i stanovništvo je suočeno s nestašicima osnovnih namirnica kao što su brašno, mlijeko, meso i higijenske potrepštine. (Hina)