Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obračun za vlast

Oporba uspješno načinila prvi korak prema opozivu predsjednika Madura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborno vijeće mora službeno odobriti potpise i postaviti krajnji rok za drugu peticiju, koja ima moć pokrenuti referendumski proces.

Venezuelska oporba prikupila je dovoljno valjanih potpisa za sljedeći korak prema referendumu o opozivu predsjednika Nicolasa Madura, potvrdili su predstavnici oporbe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković HDZ likuje Sabor glasao o opozivu Plenkovića, zanimljiv je bio omjer ruku za i protiv: ''Koja blamaža, koji fijasko!'' Slika nije dostupna Isključenje Najveće oporbene stranke u Venezueli bojkotirale lokalne izbore: Maduro objavio što ih sada čeka

Više od 400.000 glasača ratificiralo je svoje potpise koje su otiskom prsta dali na peticiju, rekao je oporbeni čelnik Henrique Capriles.

Najmanje je 195.771 potpisa, ili 1 posto registriranih glasača, je bilo potrebno za sljedeći korak u procesu, prema državnom izbornom vijeću.

Sljedeći korak kaže da izborno vijeće mora službeno odobriti te potpise i postaviti krajnji rok za drugu peticiju, za koju je potrebno 20 posto glasača ili oko 4 milijuna potpisa, da se pokrene referendumski proces.

Maduro, koji je na predsjedničku dužnost izabran u travnju 2013., a mandat mu istječe 2019., se namjerava suprotstaviti naporima oporbe te je izjavio da je referendum "opcija, a ne obaveza".

Naftom bogata Venezuela potonula je u duboku gospodarsku krizu zbog pada cijena nafte i stanovništvo je suočeno s nestašicima osnovnih namirnica kao što su brašno, mlijeko, meso i higijenske potrepštine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene