Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oporba traži ostavku Saakashvilija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijska oporba je zatražila ostavku predsjednika Mihaila Saakashvilija, čime je radikalizirala svoje zahtjeve pred tisućama prosvjednika koji su se drugi dan zaredom okupili pred zgradom parlamenta u Tbilisiju.

"Osim prethodnih zahtjeva, tražimo još i ovo: da takozvani predsjednik Saakashvili, podnese ostavku", poručio je jedan od oporbenih čelnika, Konstantin Gamsahurdia pred oko 12.000 prosvjednika.

Pročitajte i ovo Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu" Slika nije dostupna Saakashvili dao ostavku

Oporba je u petak, pred više od 50.000 prosvjednika, zahtijevala raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, što je vlada odbacila.

To je najveća prosvjedna manifestacija u Gruziji, nekad republici bivšeg Sovjetskog Saveza, od pobjede Revolucije ruža kojom je Saakashvili osvojio vlast prije četiri godine.

Među prosvjednicima bili su i brojni prozapadno orijentirani krugovi, dojučerašnje Saakashvilijeve pristaše, a danas razočarani njegovim mandatom.

Oporba optužuje predsjednika da on uživa ugled na Zapadu, a u domovini provodi represivnu politiku instrumentalizirajući pravosuđe i stvarajući sve dublje imovinsko raslojavanje stanovništva.

Također, oporbeni čelnici kritiziraju protjerivanje Iraklija
Okruašvilija, za kojeg tvrde da je prisilno zrakoplovom optremljen u Francusku uoči prosvjeda.

Vlasti u Gruziji odbacuju optužbe da su protjerale bivšu ključnu ličnost prozpadne gruzijske vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene