Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osude iz Italije i Velike Britanije

Opljačkana veleposlanstva Italije i Britanije u Tripoliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je 'vandalske napade na zgrade stranih veleposlanstava u Tripoliju, među kojima je bilo i talijansko', a službeni London je odlučio protjerati libijskog veleposlanika iz Velike Britanije 'nakon napada na britansko veleposlanstvo u glavnom libijskom gradu, kao i druge strane diplomatske misije', izvijestio je Foreign Office.

'Jutros su vandalski napadnute zgrade nekoliko stranih veleposlanstava u Tripoliju, među kojima i talijansko', stoji u priopćenju talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Zgrada veleposlanstva i rezidencija talijanskog veleposlanika u Tripoliju su, kako prenose talijanski mediji, opljačkane i devastirane. Od polovine ožujka veleposlanstvo je zatvoreno, a osoblje poslano u Italiju.

Pročitajte i ovo Joe Biden nakon smrti vojnika Više od 30 ljudi poginulo u osvetničkim napadima SAD-a, čekaju se idući koraci: "Ovo je početak našeg odgovora" Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

U priopćenju talijanskog ministarstva osuđuje se Gadafijev režim koji nije zajamčio potrebnu zaštitnu stranim diplomatskim misijama u Tripoliju te se kritizira nepoštivanje elementarnih međunarodnih obveza. Talijani su uložili prosvjed Tripoliju preko svojeg veleposlanstva u Turskoj, koje će od sada privremeno zastupati talijanske interese i u glavnome libijskom gradu.

Hague osudio napade

I službeni London u nedjelju je osudio napade na strane diplomatske misije u Tripoliju te je zbog toga odlučio protjerati libijskog veleposlanika u Velikoj Britaniji. 'Osuđujem napade na britansko veleposlanstvo i na misije ostalih diplomatskih zemalja', stoji u priopćenju Foreign Officea koje je potpisao ministar vanjskih poslova William Hague.

'Zbog svega navedenog odlučio sam protjerati libijskog veleposlanika iz Velike Britanije. Za napuštanje zemlje ima 24 sata', stoji u priopćenju te se dodaje kako 'napadi na diplomatske misije neće oslabiti' odlučnost Britanaca da zaštite civilno stanovništvo Libije. I u talijanskom priopćenju stoji kako napadi neće utjecati na odlučnost službenog Rima da nastavi aktivnosti u Libiji s koalicijskim partnerima, čiji je glavni cilj zaštita libijskih civila. Nije objavljeno koja su druga veleposlanstva napadnuta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene