Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zeleni trezor" u Dresdenu

Velika pljačka u Njemačkoj: Provalili u superčuvani muzej i ukrali nakit i dijamante vrijedne milijardu eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lopovi su u ponedjeljak ujutro iz muzeja Zeleni trezor (Grünes Gewölbe) u Dresdenu odnijeli nakit i dijamante vrijedne milijardu eura. Vjeruje se da su isključili struju pa provalili kroz prozor.

Muzej Zeleni trezor (Grünes Gewölbe) u Njemačkom gradu Dresdenu bio je meta provalnika u ponedjeljak ujutro. Lopovi su isključili napajanje strujom oko 5 sati ujutro, a nakon toga su provalili kroz prozor. Naime, tijekom noći je na obližnjem Augustovu mostu izbio požar kojim je onemogućen alarmni sustav.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićeno 8 ljudi Filmska pljačka kod susjeda: Banda ukrala čak 43.000 komada vrijednog državnog ordenja Nepoznata žena prevarila 75-godišnjakinju i iz torbice joj ukrala nekoliko tisuća eura Opreza nikad dosta Došla 75-godišnjakinji na vrata i rekla da ima poklon: Ubrzo je iz torbice nestalo nekoliko tisuća eura

Njemački Bild piše da su iz muzeja ukradeni nakit i dijamanti vrijednosti oko milijardu eura iako policija tek treba otkriti koliko je toga odneseno. Nakon što su ukrali jednu od najvećih europskih zbirki dragocjenosti, lopovi su pobjegli automobilom. Pretpostavlja se da su nadzorne kamere snimile lopove, unatoč tome što su oni iskopčali struju.

Radi se o povijesnom muzeju s najvećom kolekcijom nakita i dragocjenosti u Europi. Iz muzeja Zeleni trezor 2010. su se pohvalili sigurnosnim sustavom jednakim onim kao u američkom Fort Knoxu, gdje se čuvaju američke rezerve zlata.

Vlasti za sada nisu otkrile koji predmeti su ukradeni, a nisu potvrdile ni vrijednost ukradene robe. Saksonska policija potvrdila je da su lopovi provalili u muzej, no nisu komentirali detalje te velike krađe. U tijeku je istraga, a na web-stranici muzeja navodi se kako je ustanova zatvorena zbog ''organizacijskih razloga''.

"Opljačkani su ne samo državna kolekcija nego i ona stanovnika Saske", kazao je lokalni dužnosnik Michael Kretschmer. "Ne može se razumjeti povijest naše zemlje bez Zelenog trezora. To blago proizvedeno je napornim radom naših ljudi", dodao je. Ova krađa predmeta u vrijednosti od milijardu eura bila bi ujedno i najveća u povijesti premašivši krađu u muzeju Gardner u Bostonu prije gotovo 30 godina. Vrijednost tada ukradenih predmeta bila je 500 milijuna dolara.

Muzej Zeleni trezor osnovan je u 18. stoljeću, u njemu se nalaze tisuće predmeta uključujući povijesne kovanice i nakit. Zbirka datira iz 1723. godine. Jedno od najvećih vrijednosti - 41-karatni prirodno zeleni dijamant trenutačno je na posudbi u New Yorku. Zeleni trezor ime je dobio po stupovima zelene boje i ukrasima u nekima od prostorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene